0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rambøll og Agnete Schlichtkrull
PR-foto: Rambøll og Agnete Schlichtkrull

Ofri Earon (øverst tv.), Eva Ravnborg (th.) og Jens Løkke Møller.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Henning Larsen: Regeringen bør fremme andelsboliger bygget af almene boligorganisationer

Med boligpriser på himmelflugt i de store byer er det svært at realisere idealet om den blandede by med plads til alle uanset indkomst. Det kan andelsboliger bygget af almene boligorganisationer hjælpe med at ændre på, skriver Eva Ravnborg, Ofri Earon og Jens Løkke Møller fra Henning Larsen i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De seneste år er priserne på ejerboliger steget voldsomt, godt hjulpet på vej af nedlukningskuller, renteudvikling og øget opsparing. Alene fra februar 2020 til februar 2021 er gennemsnitsprisen for en ejerlighed steget med 11,7 procent, mens gennemsnitsprisen på villaer og rækkehuse er steget med 9,2 procent.

Udviklingen ser ikke ud til at ændre sig synderligt de kommende år. Analyser fra Boligøkonomisk Videncenter viser, at der alene i København skal bygges 80.000 boliger inden 2040 bare for at imødekomme den forventede efterspørgsel. Skal priserne på boligmarkedet sænkes, skal der bygges markant flere boliger end det.

Flere ensartede boliger

De stigende boligpriser truer med at skabe større ulighed, som på sigt vil skabe storbyer, hvor de rigeste bor side om side med de rige, og de fattigste bor side om side med de fattige i udkanten eller på landet.

Vi aner allerede konturerne af den udvikling, hvis vi kaster et blik på de boliger, der bliver bygget nu.

Boliger er big business, hvor arkitektonisk kvalitet og sociale visioner træder i baggrunden

Boliger er big business, hvor arkitektonisk kvalitet og sociale visioner træder i baggrunden. Det efterlader os med flere nye ensartede boligområder, der ikke giver noget tilbage til den by, de er en del af, fordi den sociale infrastruktur ikke er tænkt ind i projekterne fra start.

Vi kan med andre ord ikke forlade os på markedskræfterne, hvis vi ønsker blandede byer med et varieret udbud af boliger i forskellige prisklasser og med plads til stærke fællesskaber.

De almene boligorganisationer er unægteligt en del af løsningen, hvis vi fortsat skal sikre blandede byer. Men ikke kun fordi de planlægger at bygge flere almene boliger.

Der er en voksende interesse blandt de almene boligorganisationer for at bygge private andelsboliger i samarbejde med developere, ejendomsmæglere og entreprenører. Både i forbindelse med nybyggeri, hvor der opføres nye boligområder med almene boliger og andelsboliger samtidigt. Og i forbindelse med udvikling og fortætning af eksisterende almene boligområder, hvor man bygger andelsboliger på den plads, man har til overs, for eksempel på grønne arealer eller grunde, der er blevet ledige i forbindelse med renoveringer.

Ingen kan tjene på andelsboligerne

Andelsboligen har som ejerform eksisteret i mere end 100 år. Efter en lang periode op gennem 00’erne og 10’erne med få nybyggede andelsboliger er der flere nye andelsboligprojekter på vej landet over, hvor almene boligorganisationer står bag. Ikke kun i København og på Sjælland, men også flere steder i Jylland. Senest har AAB fremlagt planer for at bygge 2.500 andelsboliger i tilknytning til deres eksisterende almene boligafdelinger i Københavnsområdet.

Vi kan med andre ord ikke forlade os på markedskræfterne, hvis vi ønsker blandede byer

Typisk opføres de nye andelsboliger som spekulationsfrie, hvilket betyder, at der ikke kan tjenes penge på dem. Beboerne betaler et mindre indskud og får en rimelig husleje. Til gengæld sker der ikke nogen værdistigning på lejligheden udover den almindelige pris- og lønudvikling i samfundet. Værdien af indskuddet i lejlighederne er låst fast, så ingen kan tjene på at sælge.

Andelsboliger skaber en ny fortælling

Fordelene ved, at de almene boligorganisationer bygger andelsboliger, er mange. Boligorganisationen kan få et mere blandet boligområde, og de kan få lov til at opføre almene boliger et sted, man måske ikke ville kunne ellers, hvis de også bygger andelsboliger.

Andelsboligerne kan også være med til at lette presset på ventelisten til de almene lejeboliger. Typisk tilbydes de nye andelsboliger til boligorganisationernes eksisterende medlemmer først. Når en lejebolig fraflyttes til fordel for en andelsbolig, bliver der frigjort ekstra lejeboliger.

Som med alt nyt er det ikke uden udfordringer

Der bliver også tilført fleksibilitet og robusthed til det almene boligområde, der kan bevare og styrke de lokale fællesskaber, når beboerne kan flytte fra den ene boligtype til den anden fremfor at flytte fra området, når deres boligbehov ændres. Fællesskaber på tværs af almene boliger og andelsboliger kan være med til at løfte området og skabe en ny fortælling, så området bliver mere attraktivt at bosætte sig i.

Sidst, men ikke mindst, får kommunen mere blandede boligområder og vækst. Staten får et værktøj, der kan skabe flere billigere boliger, og danskere, der ikke har råd til at købe en ejerbolig, får en mulighed for at komme ind på boligmarkedet.

Arkitekturen skal understøtte forbindelsen

Som med alt nyt er det ikke uden udfordringer for de almene boligorganisationer, når de vil bygge andelsboliger.

Arkitekturen skal designes med blik for at understøtte et positivt samspil mellem beboerne i de eksisterende almene lejeboliger og de nye andelsboliger. Ved at være omhyggelig med at understøtte de nye fællesskaber i boligområdet undgår man at skabe et ’dem og os’ mellem andelshavere og lejere. Derfor skal dem, der allerede bor i boligområdet, inddrages i processen sammen med de kommende andelshavere, så man kan skabe en ny og fælles identitet, hvor alle er med som én gruppe.

Vores konklusion er, at andelsboliger bygget af almene boligorganisationer skal have høj prioritet på den politiske dagsorden, hvis fremtidens byer skal kunne rumme den sociale mangfoldighed, der er med til at definere den gode by. Det vil være oplagt, hvis det sker i forbindelse med den kommende boligpakke for billige boliger, som boligministeren planlægger at lancere i efteråret.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce