0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Brøndby Kommune
Foto: Brøndby Kommune
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Teknisk direktør: I Brøndby arbejder vi allerede med bedre byskik-dogmerne

Teknisk direktør i Brøndby Kommune Casper Toftholm holder i dette debatindlæg Brøndbys kommende store byudviklingsprojekt og parralelopdrag op mod de 10 dogmer for bedre byskik.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Til efteråret sender kommunalbestyrelsen i Brøndby et stort byudviklingsprogram i udbud. Jeg har fulgt debatten om de 10 dogmer for bedre byskik her i Byrummonitor, og jeg har prøvet at teste vores proces op mod dogmerne.

Vi arbejder på et parallelopdrag, hvor tre tværfaglige teams skal give deres bud på, hvordan Brøndby Strand kan se ud i fremtiden. Det er besluttet, at hele bydelen Brøndby Strand skal videreudvikles over de kommende 20 år. Der er tale om et stort område, der strækker sig fra Køge Bugt Motorvejen, over højhusene og etagebyggeriet i Brøndby Strand Parkerne og helt ud til kysten med parcelhusene, det vilde fugleliv og den dejlige strand.

En enig kommunalbestyrelse står bag beslutningen og har formuleret en meget klar vision for fremtidens Brøndby Strand. Det taler ind i dogme 5, som handler om, at byudvikling styres af aktive og modige politikere og dogme 1: »Vi byudvikler med klare politiske visioner.«

Døm selv, jeg gengiver her visionen i sin fulde ordlyd.

Brøndby Strand skal være en levende bydel

Brøndby Strand skal være et sted, hvor folk mødes, og nye fællesskaber opstår. Bydelen skal udvikles med respekt for stedets historie, identitet og mangfoldighed. Det betyder, at der skal være plads til alle, og at der skal være fokus på kultur, idræt og natur.

Hele bydelen skal gentænkes, så den hænger bedre sammen og skaber mere variation i bybilledet. Der skal bygges nyt – men ikke for tæt – og hvor der bygges, skal forskellige boligtyper, butikker og institutioner blandes. Et nøgleord er den blandede by. Fremtidens Brøndby Strand skal skabes af bydelens beboere, boligorganisationerne, grundejerne, erhvervslivet, kulturlivet og andre aktører i et tæt og forpligtende samarbejde med Brøndby Kommune.

Skaber høj bykvalitet og en blandet by

Visionsteksten spiller også direkte ind i dogme 6 og 7, der omhandler høj bykvalitet og blandede byer. I et tæt samarbejde med de almene boligforeninger, grundejerne, forretningslivet og foreningslivet er det politikernes ambition at tiltrække nye investorer, som vil bygge flere ejer- og andelsboliger, private udlejningsboliger, seniorbofællesskaber, ungdomsboliger med videre.

Dette vel og mærke samtidig med, at det almene betonbyggeri i Brøndby Strand Parkerne står over for en renovering.

Borgerinddragelse og verdensmål

Vi gør os umage med inddragelsen af borgerne og alle andre i bydelen. Vi holder blandt andet borgermøder, har oprettet et borgerforum og et foreningsforum, og vi har åbnet en informationsbod midt i bydelen.

Det ligger i forlængelse af dogme 2 og 4, der handler om FN’s 17 verdensmål om klima og aktivt medborgerskab. Blandt andet på baggrund af de mange input fra borgerne er der et stærkt fokus på natur og biodiversitet.

Dogme 3 har i særlig grad fat i min interesse. Det lyder således: »Når vi byudvikler, føjer vi nye brikker til de nuværende byer. Byudvikling er andet og mere end en fysisk proces med byggeri og landskab – det er udvikling af eksisterende lokalsamfund og dannelse af nye lokalsamfund.«

Bevar det bedste fra fortiden midt i forandringen

I Brøndby står vi om nogen på skuldrene af fortidens dogmer. Dogmer, der handlede om lys og luft til københavnerne. Om vugge til grav-princippet. Om kunstigt anlagte strande og naturområder. Om modernismens æstetik og betonens evne til at agere lærred for det mangfoldige og levede liv.

Borgerne i Brøndby Strand er glade for hele deres bydel. Kunsten er at bevare det bedste fra fortidens dogmer midt i forandringen med nutidens dogmer. Som jeg læser de 10 dogmer, så er det netop tanken. Og det er godt.

Som I kan læse, fejler vores ambitioner ikke noget. Det skal blive interessant at gøre status på dogmerne om nogle år, når ord og visioner er blevet afprøvet på virkeligheden.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce