0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FSB
PR-foto: FSB
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


FSB-formand: Jeg bryder mig ganske simpelt ikke om det menneskesyn, der hersker i indgrebet mod udsatte boligområder

Folketingets seneste parallelsamfundsaftale handler nærmest alene om etnicitet og eroderer en af velfærdssamfundets grundpiller, fordi der bliver mindre og mindre plads til dem med lav løn og dem, der har mistet jobbet under coronakrisen, skriver Steen Søndergaard Thomsen, formand for FSB, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

58 boligområder i Danmark bliver nu underlagt særlige kriterier som såkaldte forebyggelsesområder, heraf 13 boligområder i Københavns Kommune. Som det største boligselskab i netop hovedstaden gælder det, at FSB har hele 11 boligafdelinger i disse områder i Københavns Kommune.

Med en ny aftale er et bredt flertal i Folketinget nemlig »klar til at tage næste skridt i kampen mod parallelsamfund«, som det lyder fra Indenrigs- og Boligministeriet. For i 2030 må der ikke være almene boligområder, hvor der bor mere end 30 procent ikkevestlige indvandrere og efterkommere.

Aldrig før har det været så tydeligt, at det for den socialdemokratiske regering med Mette Frederiksen i spidsen og aftalepartierne tilsyneladende nærmest alene handler om etnicitet. Om ikkevestlig baggrund forstås. Fremover skal kommunerne som et af kriterierne sortere efter oprindelsesland, når de anviser boliger i vores boligområder.

Skal det virkelig være afgørende, at man har en bestemt etnicitet?

Det er et klart brud med det faktum, at vi som boligforeninger ikke forholder os til, hvor folk kommer fra, deres hudfarve, religion og så videre, men udelukkende til, om de for eksempel har arbejde eller er under uddannelse, når vi gerne vil blande beboersammensætningen i bestemte udvalgte boligområder – medmindre vi altså bliver tvunget til det af diverse politiske aftaler.

Jeg mener, det er et direkte usympatisk signal at sende. Skal det virkelig være afgørende, at man har en bestemt etnicitet og bor i et bestemt boligområde, lige meget hvor godt man ellers klarer sig i livet? Og det her gælder endda efterkommere af indvandrere fra ikkevestlige lande, hvor fakta viser, at de unge i den grad er godt med, når det gælder for eksempel uddannelse. Hvad er så meningen med det her andet end at udskamme en bestemt befolkningsgruppe på grund af dens etnicitet? Jeg har svært ved at se andre begrundelser.

Endnu sværere at få en bolig for lavtlønnede

En anden konsekvens af, at Folketinget inddrager endnu flere boligområder i »kampen mod parallelsamfund« er den, at det nu bliver endnu sværere for helt almindelige mennesker at få en bolig i endnu flere almene boligområder. For man opererer også med et skærpet kriterium for blandt andet indkomst i de områder. Det er svært nok i forvejen med de særlige udlejningsregler, boligselskaberne desværre har været nødt til at lave i København på grund af parallelsamfundspakken.

Lad mig lige minde om, hvorfor vi overhovedet har almene boliger i Danmark. Det har vi, fordi der skal være gode boliger til alle – også til dem, der gør rent efter os andre til en lav løn, dem der ikke kan skrive andet end en grunduddannelse på cv’et og dem, der uheldigvis er blevet fyret, fordi der ikke har været meget bagage at slæbe i en coronaramt lufthavn i lang tid. Det har vi, fordi vi har valgt, at den boligform skal være en af velfærdssamfundets grundpiller. Og det har vi, fordi vi ikke er ligeglade med hinanden.

Efterhånden er det jo så spørgsmålet, om vi faktisk er ligeglade – specielt med dem, der kommer fra en særlig del af verden. Jeg bryder mig ganske simpelt ikke om det menneskesyn.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce