0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privat
Foto: Privat

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Jeg undrer mig over, hvorfor borgerinddragelse er så irriterende for politikere

Stine Linnemann har været til debat om borgerinddragelse med politikere og stadsarkitekt. Hun undrer sig over, hvorfor det er svært at vide, hvilke borgere de skal inddrage i for eksempel Lynetteholm. For svaret er vel helt oplagt: Den brede offentlighed, men også omegnskommunerne, skriver hun i dette debatindlæg.

Debat

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

21. maj tog afholdt Demokrati Garage arrangementet ’En by for borgerne – demokratisk byudvikling’ i sine nye lokaler i Københavns Nordvestkvarter. I panelet var der en blanding af aktører fra byudviklingsfeltet, heriblandt politikere, embedsværk og rådgivere.

Som borger – og uafhængig kandidat til Borgerrepræsentationen – spidsede jeg særligt ører, da diskussionen drejede ind på borgerinddragelse.

Desværre fik jeg lidt det indtryk, at borgerindragelse var noget, som deltagerne i panelet opfattede som en lidt irriterende ting. Blandt andet kom der fra stadsarkitekten, Camilla van Deurs, en kommentar om, at borgerne jo ikke skal bestemme, »hvor man trækker ledningerne«, hvilket der selvfølgelig heller aldrig er nogen, der har foreslået.

Ligeledes beskrev socialdemokratisk medlem af Borgerrepræsentationen Jonas Bjørn Jensen indgående, hvor urealistiske han mente, borgerne var, om hvad de vil have. Her kan jeg ikke lade være med at tænke, at de svar, man får, jo i høj grad afhænger af, hvilke spørgsmål man stiller.

Presse
Foto: Presse

Panelet var irriteret over borgerinddragelse

Noget andet, jeg fandt interessant, var, at panelet tilsyneladende ikke rigtig var klar over, hvilke borgere de skulle inddrage, når det kom til udvikling af nye byområder, såsom projektet Lynetteholm, hvis anlægslov netop nu behandles i Folketinget.

Hvis man spørger mig, er svaret anderledes oplagt: Det er selvfølgelig et spørgsmål, som skal diskuteres i den brede offentlighed, både borgerne i hele København, men også med omegnskommunerne, som tilsyneladende bliver glemt fuldstændig, når det kommer til byudvikling i hovedstaden.

Det er mit indtryk, at det meste af panelet oplevede kritikken af Lynetteholm som irriterende

Det er mit indtryk, at det meste af panelet – og i særdeleshed Jonas Bjørn Jensen – oplevede kritikken af Lynetteholm som irriterende. Det bedste bud på en begrundelse for det 50+ års megaprojekt fra hans side var, at der skal være boliger til den næste generation.

Den anlægslov, som behandles netop nu, lægger op til, at man bygger en tom ø uden bebyggelse på. Det handler om en helt anden problematik, nemlig brug af slicing til at omgås EU’s VVM- direktiv for miljøpåvirkning, som jeg ikke vil komme nærmere ind på her.

Coronaen er en grund til pause

Det, jeg derimod gerne vil gribe fat i, er, at der til arrangementet i Demokrati Garage blev givet udtryk for, at By & Havn – som står for Lynetteholm-projektet – har gjort meget for at lave borgerinddragelse.

Det er sandt, at de har afholdt en del møder med forskellige interessegrupper, men ifølge en aktindsigt indhentet af Sebbe Selvig fra facebookgruppen Stop Lynetteholm, har der ud af de 28 møder, som de har haft mellem november 2020 og maj 2021, kun været ét eneste møde, som var bredt tilgængeligt for borgere.

Desuden vil jeg gerne minde om, at selv deltagelse i et møde med mulighed for at stille et par spørgsmål ikke i min bog er ensbetydende med nogen reel borgerinddragelse.

Deltagelse i et møde med mulighed for at stille et par spørgsmål er ikke i min bog ensbetydende med nogen reel borgerinddragelse

Det er sandt, at det har været en tid præget af coronanedlukning, som har skabt en del begrænsninger. Men om noget er det jo kun endnu en grund til, at dette enorme anlægsprojekt ikke skal hastes igennem.

At gå fra idé til påbegyndt anlæggelse på under tre år for et projekt, som vil præge hovedstaden det næste halve århundrede – og som i så høj grad bliver kritiseret af både borgere, eksperter og interesseorganisationer – virker på mig helt absurd.

Især når vi er så tæt på et kommunalvalg, som ville være en oplagt mulighed for at have en konstruktiv debat og lade borgerne give deres holdninger til kende.

Se hele debatten, ’En by for borgerne – demokratisk byudvikling’, her.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce