0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Søren Svendsen
PR-foto: Søren Svendsen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Susanne Grunkin: Vi har brug for meget mere end bedre bygninger for at få skik på byen

Bynatur er den lille løsning på det store problem, skriver Susanne Renée Grunkin, medlem af styregruppen i Green Cities Denmark, som kommentar til 10 dogmer for Bedre Byskik. Det peger direkte ind i FN’s verdensmål om blandt andet øget biodiversitet og klimaindsats, samtidig med at det skaber bedre byer.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det giver nyt momentum i debatten om den gode by, når stærke kræfter som Mette Lis Andersen og Jes Møller byder ind med 10 dogmer for Bedre Byskik i bogen ’Bedre byskik’. Meget andet end bedre bygninger skal der til for at få skik på byen. Med bedre traditioner og bedre måder at handle på, når vi udvikler byer, vil vi kunne gøre det anderledes og bedre, end vi gør nu.

Med tydelig reference til den oprindelige Landsforeningen Bedre Byggeskik stiftet i 1915, hvis formål var at forbedre dansk bygningskultur, indrammer de 10 dogmer de værdier, der gør fremtidens byer bedre.

Dogme nummer 2 er interessant at folde ud i sammenhæng med udviklingen af grønnere byer:

»Globalt er byudvikling med til at realisere FN’s 17 verdensmål. Lokalt sættes fokus på klima og natur, og der skabes nye fællesskaber og mere demokratisk indflydelse for byens borgere,« hedder dogmet.

Som udviklingen går, har vi hverken tid eller råd til at tage ét problem ad gangen


Som det er nu, er vores bysamfund ikke mindst udfordret på klima, sundhed og tab af biodiversitet. Og vi kan ikke bygge det væk. Ved at lade bynaturen spille en større rolle og ved at bruge naturen i byen som drivkraft for forandringer, vil vi både kunne komme centrale udfordringer i møde, ligesom vi kan løfte på endnu flere parametre, hver gang vi investerer.

For som udviklingen går, har vi hverken tid eller råd til at tage ét problem ad gangen. Vi er nødt til at tænke i helheder, for hvornår kommer der en ny chance? Det har FN’s mål for bæredygtig udvikling netop taget højde for.

Bynatur peger ind i fem verdensmål

Byerne har brug for robuste og succesfulde grønne tiltag, der dækker de behov, vi har i dag, for sundere, smukkere og klimaresiliente byer – helst også med øget biodiversitet.

Green Cities arbejder for fem temaer, der alle kredser om mere og bedre bynatur. Temaerne peger direkte ind i FN’s verdensmål. Primært relaterer grønnere byer sig til verdensmål nummer 11, ’Bæredygtige byer og lokalsamfund’, men samtidig er indsatsen tæt forbundet med verdensmål 13, ’Klimaindsats’, om grønne tiltag til at gøre byerne modstandsdygtige over for klimaforandringer og til verdensmål 15, ’Livet på land’, der handler om at løfte indsatsen for øget biodiversitet.

Vi kan alle hjælpe til med at smøre (værdi)kæden og drive udviklingen af grønnere byer

Ydermere er indsatsen tæt forbundet med verdensmål 8, ’Anstændige jobs og økonomisk vækst’, idet udvikling af grønnere byer både er med til at skabe meningsfulde jobs inden for værdikæden, ligesom den er forbundet med verdensmål 4, ’Kvalitetsuddannelse’, idet tilstrækkelig faglig opkvalificering af medarbejdere, der bidrager i værdikæden, er afgørende for forandringen. Det gælder både de akademiske uddannelser i planlægning, som det gælder efteruddannelse af driftsmedarbejdere, så de er rustet til at pleje de grønne områder, også med biodiversitet for øje.

Grøn Norm 2.0 skal brede sig til hele verden

Vi kan alle hjælpe til med at smøre (værdi)kæden og drive udviklingen af grønnere byer – helt fra lovgivningen og frem til drift og i virkeligheden helt frem til brugerne og deres forståelse og adfærd i forhold til byer med mere og bedre bynatur.

Med Green Cities’ udgivelse af ’Grøn Norm 2.0’, der præsenterer en række værktøjer til mere og bedre bynatur, skubber vi til politikere for at ændre lovgivningen, så den i højere grad kan understøtte grønnere byer og med det løfte sig fra en effekt på lokalt niveau til nationalt niveau.

Normen er nu blevet oversat til engelsk og er på vej ud til de 12 øvrige EU-lande i Green Cities-kampagnen, der har efterspurgt en norm for grønnere byer. Da vil værdikæden og den tætte relation til verdensmålene få styrket effekt på internationalt plan, og hvem ved, måske ender effekten at være på globalt plan.

Tænk stort, men begynd i det små, siger nogle. Det gjorde vi.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce