0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Arkitektskolen Aarhus
PR-foto: Arkitektskolen Aarhus
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Torben Nielsen: Man skal være stærk i troen for at tro på bedre byudvikling lige med det samme

Arkitektur og byudvikling er for vigtigt til, at det altid er prisen eller den fjollede og spektakulære idé, der skal bestemme, skriver Torben Nielsen i dette debatindlæg om Mette Lis Andersen og Jes Møllers 10 dogmer for bedre byskik.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeg vil gerne starte med at rose Mette Lis Andersen og Jes Møller for modet til at skrive en bog (som jeg endnu ikke har haft lejlighed til at læse) og anbefale de 10 dogmer for bedre byskik. Det kan der være brug for.

Dogmer finder man jo normalt inden for tro og religion, og det er måske også nødvendigt at være stærk i troen for at føle sig overbevist om, at byudviklingen kan peges i den rigtige retning sådan lige med det samme. Når jeg vakler i troen, skyldes det ikke manglen på velmenende mennesker og fagligt dygtige aktører, der vil tage stafetten. Det skyldes i stedet, at det kommercielle pres efterhånden er så stort, og at det politiske mod er vigende til fordel for næste valg, frygten for den næste pressesag og en iver for at sætte et aftryk.

I dogmeformuleringerne er der mange gode ord og hensigter, som peger på fællesskab og bæredygtig udvikling, og det er nødvendigt, hvis noget skal ændres. Det, der dog springer mig mest i øjnene er dogmerne om klare politiske visioner, udviklingsplaner og uddannelsestilbud, fordi de tre er synonymer for mod, ansvar og viden.

Arkitekter skal ikke falde for developerens smiger

I fremtiden har vi nemlig brug for personer, aktører og politikere, der tør tage stilling og kæmpe for høj bykvalitet som en væsentlig faktor for samfundets udvikling. Det er ikke noget, der kan basere sig på vækst og teknologisk udvikling alene – det kræver politisk mod, udholdenhed og ikke mindst visioner om at skabe forskellige byer og bymiljøer samt at inddrage den faglighed, som eksempelvis arkitekter repræsenterer.

Og der er brug for arkitekter, som har orden i værktøjskassen og ikke falder for developerens, bygherrens og ejendomsmæglernes ønske om maksimering af arealer og økonomisk udbytte, som alt for ofte resulterer i dårlige udearealer og mellemrum mellem de enkelte bygninger i byen eller i dårlige boliger – ikke mindst i byernes stueetager.

Det handler altså ikke blot om at sælge grunde, men om at udvikle en by

Udviklingsplaner er supervigtige, men det bliver endnu vigtigere, hvordan planerne bliver implementeret og fulgt til dørs. Her kræver det også politisk mod til at holde fast og stille krav, som gør en forskel. Det handler altså ikke blot om at sælge grunde, men om at udvikle en by – og der er ikke nødvendigvis lighedstegn mellem de to ting, selv om det i stor udstrækning virker til at være opfattelsen i mange byer, også i en by som Aarhus.

Det arbejde kunne man eksempelvis tage fat på ved at begynde med visionære infrastrukturplaner, som også indbefatter landskabsplanlægning og visioner for de store by- og landskabstræk samt byinitiativer, før man sælger arealerne til bebyggelse. Der skal altså tages et ansvar for, hvordan udviklingsplaner implementeres, så man kan sikre, at slutresultatet også flugter med de intentioner, der ligger bag planerne – det må ikke længere være nok, at resultatet kun opfylder regler, regulativer og lovgivningen.

Den spektakulære idé må ikke bestemme

Viden er lig med uddannelse, men det er i høj grad også lig med erfaring. Både uddannelse og erfaring tager tid, og tid koster penge. Hvis man vil have vidensbaseret byudvikling og byer af høj kvalitet, bliver man derfor nødt til at være indstillet på at lade de dygtige komme til fadet – og ikke blot dem, der kan give den laveste pris.

Det må ikke længere være nok, at resultatet kun opfylder regler, regulativer og lovgivningen

Arkitektur og byudvikling er for vigtigt til, at det altid er prisen eller den fjollede og spektakulære idé, der skal bestemme. Det bør i stedet være det grundige forarbejde og det eftertænksomme tempo, der skal præge fremtidens byudvikling.

Jeg glæder mig til at læse den nye bog ’Bedre byskik’, der med sine dogmer slår en tone an, som efterspørger dialog, samarbejder, fælles ansvar og mod. Og det er gode forudsætninger for udviklingen af vores byer og byområder. Både dem, der allerede eksisterer, og dem, der må komme.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce