0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Niras
PR-foto: Niras
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Niras-direktør: Alt for ofte klør vi som fagfolk på for længe, inden borgerne inddrages

Politikerne skal turde sige nej til både developere og borgere, og vi fagfolk skal turde åbne for tidligere borgerinddragelse og midlertidige tiltag, skriver Niras-direktør Tom Heron i dette afsnit af debatserien om bedre byskik.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mette Lis Andersen og Jes Møller har begået en rigtig god bog om byudvikling og opstillet 10 meget relevante dogmer for arbejdet.

Jeg hæfter mig i første omgang særligt ved dogme 1 og 5, som handler om, at engagerede politikere samles på tværs af alle partierne. Sammen skaber de fælles visioner for byens og kommunens udvikling og står i årene herefter sammen om visionen og hovedprincipperne i udmøntningen. Politikerne skal stå sammen og stå fast, når planlægningens rammer og kvalitetskrav uvægerligt bliver udfordret af developere, nicheorienterede borgergrupper eller svigtende konjunkturer.

En sikker og stabil hånd på roret og en ambitiøs kurs for byen er vigtigt for de store investorers valg af, hvilke projekter de går ind i.

Borgere og politikere er eksperterne

Dogme 4 og 8 springer også i øjnene. De handler om aktive borgere, samskabelse og midlertidighed som led i byudviklingen og spiller direkte ind i den helt centrale diskussion i de allertidligste faser af byudviklingen: Hvad vil vi gerne skabe grundlag for og have mere af i det aktuelle område? Hvad vil vi gerne have mindre af?

Nogle steder lægger op til fordybelse og roligt ophold, mens andre steder kalder på aktivitet. Nogle områder har særlige historiske kvaliteter, som ønskes respekteret, og andre steder kan udvikles i mere moderne former og materialer med synlig teknologi og så videre.

Undlad derfor at planlægge ned i mindste detalje

Diskussionen skal naturligvis ske på et faktuelt grundlag i forhold til nuværende beboersammensætning, sociale udfordringer, kulturhistorie, arkitektur med videre. Byudviklingen sker dermed med afsæt i borgernes situation, ønsker og behov: den sociale bæredygtighed. Efterfølgende vægtes naturligvis op mod hensyn til mobilitet, fremkommelighed, klimatilpasning, forsyningsforhold med videre.

Helt centralt i kvalitetsdiskussionen er en solid borgerinddragelse og aktive, ambitiøse politikere. Borgere og politikere er eksperter på deres by. Arkitekter, byplanlæggere, infrastruktur- og forsyningsfolk med videre kan facilitere, inspirere og hjælpe med at oversætte ønskerne til konkret planlægning og udvikling.

Tænk i midlertidige tiltag

Vi må ikke glemme, at vi ikke kan tænke os til det hele. Undlad derfor at planlægge ned i mindste detalje, men giv plads for at prøve ting af i midlertidige tiltag. Ofte er det overraskende, hvad som fænger, bliver brugt og skaber liv.

Brug midlertidige løsninger til at teste, hvad der virker; hvad der går liv i

Det lyder banalt, men alt for ofte klør vi som fagfolk på for længe, inden borgerne inddrages. Det sker naturligt, da de lovpligtige høringsfaser ligger forholdsvist sent i planlægningsprocessen og foretages med udgangspunkt i et grundigt bearbejdet materiale. Hermed er mange tanker gjort, og streger slået, hvorfor der ofte vil være indsneget sig en vis træghed mod at ændre alt for meget på materialet.

Brug verdensmålene som ramme

Sammenfattende vil min udlægning af dogmerne lyde: Brug verdensmålene som ramme. Start med en bredt inddragende kvalitetsdiskussion ud fra fakta for det konkrete område, så alle aspekter af bæredygtigheden tænkes ind.

Formuler, hvilke kvaliteter der ønskes fremmet, hvilke som ønskes afviklet, og læg jer fast på et ambitionsniveau i forhold til den ressource- og miljømæssige bæredygtighed.

Vær realistisk ambitiøse. Hvis I ikke sigter højt, rammer I lavt. Få hjælp fra fagfolk til inspiration og proces samt visualiserede scenarier for, hvordan de kortlagte behov og ønsker bedst kan realiseres. Brug midlertidige løsninger til at teste, hvad der virker; hvad der går liv i.

Og endelig: Hold sammen og stå fast på overordnede mål og retninger, når kritikere melder sig, eller konjunkturerne driller.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere