0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privat
Foto: Privat
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Borgerinddragelse er i dag et videns- og ressourcespild af dimensioner

Der mangler en fri debat, og »at vi skændes mere«, som tidligere stadsarkitekt i Københavns Kommune Tina Saaby engang formulerede det, skriver professor John Erik Pløger. Skal tilliden til demokratiet fungere, kræver det, at man kan se de magtfulde aktørers indflydelse og mærke en forandringsvillighed.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Vi må demokratisere demokratiet!«

Dette er ikke mine ord, men Lulas, Brasiliens tidligere præsident. Jeg kom til at tænke på ordene, da jeg læste Johan Galsters debatindlæg i Byrummonitor 6. april om developeren og demokratisk deltagelse. Få, om nogen, kan være uenig med Galster i hans grundsynspunkter om nødvendigheden af at få mere ud af udviklerens og borgernes deltagelse i planprocesserne. Men Galsters demokrati har en række kritiske tærskler.

Galster argumenterer ud fra tre forhold: Den brede samtale udebliver, udviklerne tager ikke ansvar for dialog med den brede befolkning, og der mangler en deliberativ borgerinddragelse. Dette er problemer, planforskningen har peget på i 40-50 år, og der findes diverse introduktioner til at imødegå disse fælder i praksis (se Annika Agger & Patsy Healey).

Galster ved sikkert godt, det er andre steder, skoen trykker i et reelt deltagelsesdemokrati:

Demokrati er indflydelse, ikke kun en stemme

Den »demokratiske forpligtelse«, Galster taler om, handler kun om at inddrage og høre relevante parter, og det giver en proces, hvor uenigheder afgøres, og endelige beslutninger træffes politisk. I et repræsentativt demokrati ’inviteres’ og prioriteres de organiserede borgere ind som samtalepartnere. Der er også altid en styrende, politisk accepteret plan i bunden af mødet.

Som Galster henviser til, arbejder Aarhus og København med nye former for borgerinddragelse, og det gør mange andre store og mindre byer også. Det er flot, men det rykker ikke ved, hvem der får indflydelse på projekterne i kraft af de etablerede beslutningsprocesser. Der skal besluttes for at komme videre, men det kan gøres på andre måder, hvor borgernes indflydelse er mulig.

København kunne hylde demokratiet ved at tage en timeout fra planlægning og overlade den til byens borgere

Planlægning er enkeltprojekter, ikke et permanent, stridigt møde mellem alle med en lyst til at blande sig. Projekter betyder kort tid til dialog, krav om endelige beslutninger, krav om en juridisk bindende plan, krav om politisk legitimitet for planen.

Byerne søger ikke viden, men planrelevant viden: De processer, Galster, udviklerne og byerne lægger op til, søger viden, der passer ind i forhold til projektforslaget. Planen kan justeres, men ikke ændres radikalt.

Medvirkning er, som den fungerer i dag, et videns- og ressourcespild af dimensioner. Samtidig med at jeg støtter Galsters råd til udviklerne, følger her mine råd til byerne:

1. Lyt til det, du ikke ved, og reager refleksivt

Enhver konkurrence, ethvert møde om et projekt og en plan viser, hvor megen kreativ viden der findes blandt arkitekter, planlæggere, borgere og såmænd også ofte udviklere.

Fokuser på ny viden og kritik i forhold til tema eller plan og reager refleksivt i forhold til den.

2. Dyrk den kreative forskellighed

Der mangler en fri debat, der mangler en stridig debat, der mangler, »at vi skændes mere«, som tidligere stadsarkitekt i Københavns Kommune Tina Saaby engang formulerede det.

Alle, der deltager i Galsters demokratiske processer, kan meget mere, end de får lov til at vise, og denne viden og kreativitet må fanges op.

3. Temporære beslutninger

Den politiske beslutningsproces, vi har nu, kan erstattes med en proces, der inkluderer ’temporære beslutninger’ som arbejdsform. Fremfor juridisk bindende arealbrugsplaner er det fuldt muligt at arbejde med tematiske planer, som er åbne for ændringer undervejs.

Jeg vil ud fra min erfaring hævde, at man ikke får meget ud af arkitekter og byplanlæggere, der deltager i de offentlige møder, fordi der allerede er sat grænser for, hvad deltagerne skal bidrage med. Deltagerne er bundet til en beskrevet plan og opgave.

Amager Fælled og mange andre sager kunne have udviklet sig anderledes, hvis byen var forpligtet på den stridige dialog

Vil du, Galster, genopbygge tilliden til demokratiet, må du først demokratisere demokratiet: indflydelse, forskellighed og forandringsvilligheden fra de magtfulde aktører skal kunne ses. Viden, livsformer, livsstile og så videre skal forandres. Det fordrer det dialogiske demokrati, det åbne møde mellem borger, udvikler og politiker om planlægning og byudvikling.

København kunne hylde demokratiet ved at tage en timeout fra planlægning og overlade den til byens borgere. Amager Fælled og mange andre sager kunne have udviklet sig anderledes, hvis byen var forpligtet på den stridige dialog og de mange mulige fremtider, den kreative masse steder og byer altid repræsenterer. Både på Amager Fælled og på Lynetteholm har byen mistet muligheden for kreative, for ikke at sige demokratiske, løsninger, der også sikrer politikkens forpligtelse på fremtiden.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce