0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Karin Bang
Foto: Karin Bang
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Viborg-borger: Kommunerne har for frit spil til at ændre lokalplanerne, når de vil bygge nyt

Foruden skøjtebane og servicebygning giver en ny lokalplan i Viborg tilladelse til en restauranttilbygning, så der i alt bygges over 2.000 kvadratmeter i det historiske parkanlæg Borgvold. Men parken er skænket byen i 1907 med betingelse om, at den ikke måtte bebygges yderligere, skriver Karin Bang i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Viborg hedder byens smukkeste og ældste park Borgvold. Den ligger dejligt ud til Nørresø og rummer et fortidsminde.

Navnet Borgvold skyldes, at man i 1313 her anlagde en af kong Erik Menveds jyske tvangsborge. Midt i parkanlægget kan man se spor af borgen, der består af den fortidsmindefredede borgbanke, som blev kaldt Store Borgvold. Ved foden måler den 90 gange 110 meter, og den er 11 meter høj. Den præger i høj grad parken.

Privat
Foto: Privat

Karin Bang.

Viborg er desuden et gammelt tingsted, og et kvalificeret gæt fra arkæologer går på, at det har ligget på højdedraget Borgvold.

Stedet er altså af stor historisk værdi.

Hele Borgvold-området er sårbart og ligger derfor inden for natur-, fortids- og søbeskyttelseslinjer og er betegnet som både »værdifuldt landskab« og »værdifuldt kulturmiljø«.

Man skulle tro, at det dermed var godt beskyttet.

Anlægget var allerede sikret

Parken er tilmed skænket byen i 1907 i et gavebrev, der stillede som betingelse, at parken ikke måtte bebygges yderligere. Det ønske fra gavegiverne er hidtil blevet respekteret, hvilket også fremgår af en lokalplan for området fra 1975.

I 2017 anlagde Viborg Kommune en skøjtebane på dispensation på Borgvold. Selvfølgelig var skøjtebanen populær, men det ville den nok have været, næsten uanset hvor den var blevet placeret. Dispensationen var givet for tre år, og i efteråret 2020 ønskede kommunen, at skøjtebanen skulle gøres permanent, og at det område, den optog de 3-4 vintermåneder, resten af året skulle være aktivitetsplads. Den måler 40 gange 40 meter. I tilknytning til skøjtebanen skulle bygges en servicebygning på maksimalt 160 kvadratmeter og 3,5 meter i højden.

Karin Bang
Foto: Karin Bang

Servicebygningen kommer til at erstatte de grå skure, og til højre herfor anlægges en varegård. De vil spærre for udsigt ud over Nørresø.

Men hov, såvel den gældende lokalplan som gavebrev og flere beskyttelseslinjer stod i vejen for planerne om anlæg og bebyggelser i parkanlægget.

Hvad gør en kommune, når den får en idé, som den partout vil realisere et sted, hvor det egentlig ikke er muligt? Den tænker: ’Vi laver da bare en ny lokalplan.’

Kommunen udarbejdede et lokalplanforslag for Parkanlægget Borgvold. Hovedformålet med forslaget var angiveligt fortsat at sikre parkanlægget til rekreative formål i samspil med – og med respekt for – områdets naturværdier og beliggenheden ud mod Nørresø.

Nu er der bare det, at dette hovedformål allerede var sikret i lokalplanen fra 1975.

Borgvold har aldrig manglet aktivitet

Man slog også på, at lokalplanen skaber mulighed for, at parken kan bruges til aktiviteter og ophold året rundt.

Men den mulighed har hele tiden eksisteret og er blevet flittigt benyttet. Borgvold har altid været en ’folkepark’ med aktiviteter året rundt. Parken har i generationer været samlingssted for alle borgere, og der er ikke brug for hverken skøjtebane eller aktivitetsplads, som både skæmmer og bryder det samlede indtryk af det grønne område.

Karin Bang
Foto: Karin Bang

Kanten af skøjtebanen - kun 6-7 meter fra søbredden.

Aktivitetspladsen er en stor firkantet og gold flade med farver i gråt, sort, gult, orange, turkis, hvidt og grønt – en stor kontrast til parkens naturlige grønne farver.

Foruden etablering af skøjtebane og servicebygning giver den nye lokalplan tilladelse til en tilbygning til Restaurant Salonen, som ligger på en tange i parkens østligste ende og en varegård til restauranten på 150 kvadratmeter. Sammenlagt drejer det sig om et større område på 2.168 kvadratmeter med stor tæthed.

Kommunen har habilitetsproblem

Hvis planen skulle føres ud i livet, skulle der søges dispensation fra naturbeskyttelsesloven og søbeskyttelseslinjen, men var det et problem? Nej da, for Viborg Kommune vurderer selv, om der kan gives dispensation. Det burde ikke være tilfældet i en sag som denne: Da kommunen er initiativtager og bygherre, må der siges at være et habilitetsproblem, om end med hjemmel i naturbeskyttelsesloven.

Hvorfor godkender byrådsmedlemmerne i Teknisk Udvalg et så stort indgreb i en elsket park? Det gør de blandt andet, fordi forvaltningen i sine indstillinger og vurderinger, for eksempel af bindinger, har nedtonet eller negligeret væsentlige momenter, som taler imod projektet.

Viborg Kommune vurderer selv, om der kan gives dispensation. Det burde ikke være tilfældet i en sag som denne

Viborg blev med kommunalreformen i 2007 en meget stor kommune, og de 31 byrådsmedlemmer får bunker af sager, de skal sætte sig ind i og tage stilling til. De er derfor meget afhængige af forvaltningens vurderinger og indstillinger. De bør kunne stole på dens anbefalinger.

Men som det eneste medlem af Teknisk Udvalg, der stemte imod lokalplanen, Birthe Harritz (S), udtalte til Viborg Stifts Folkeblad:

»Vi kan da som kommune ikke bare se bort fra den søbeskyttelseslinje, vi gerne vil håndhæve over for de borgere, der ønsker at bygge tæt på søen. Det kan vi da ikke.«

Der er forbud mod at placere bygninger og master i en 150 meter bred zone langs søen. Skøjtebanens kant ligger kun 6-7 meter fra søbredden, og servicebygningen kommer også meget tæt på.

Desværre er sagen om parkanlægget Borgvold ikke enkeltstående.

Det næste projekt, som Viborg Kommune har kastet sig over, er højhusprojektet på vestbredden af Søndersø med det fantastiske navn ’Viborg View’. Det er skitseret til at skulle være på op til 16 etager. Den nuværende lokalplan for området tillader kun byggeri i op til 6 etager, men pyt siger kommunen: ’Vi laver da bare en ny lokalplan.’

Karin Bang har sammen med tre andre borgere indsendt en klage over sagen til Planankenævnet om sagen og venter på deres afgørelse.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce