0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Odense Kommune
PR-foto: Odense Kommune
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Enhedslisten om ghettonedrivninger i Odense: Vi gør strengt taget bare livet surt for de mennesker, vi burde tage os ekstra godt af

Almene boliger i samme prisklasse som de nedrivningstruede er desuden ikke længere mulige at bygge, skriver Søren Freiesleben, medlem af By- og Kulturudvalget i Odense Kommune for Enhedslisten, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

By- og Kulturudvalget i Odense Kommune har for nylig givet grønt lys til nedrivning af 287 almene boliger i Bøgeparken, som er en del af Vollsmose. Sagen kommer dernæst op på byrådsmødet mandag 22. marts.

Reelt er det for eller imod diskrimination, vi skal diskutere på mødet.

Enhedslisten Odense står alene i byrådet i Odense med modstand mod nedrivninger af funktionsdygtige almene boliger. Det giver bare ingen mening for os at rive dem ned. Om det så foregår i Vollsmose eller andre steder.

Baggrunden for de aktuelle nedrivninger er implementering af den såkaldte ghettolovgivning. Som ifølge kritik fra FN’s Komité for Økonomiske, Sociale og Kulturelle Rettigheder er et udtryk for diskrimination. Især på grund af den skelnen, man i omtalte lovgivning har lavet mellem mennesker af ’vestlig’ og ’ikke-vestlig’ oprindelse. Et koncept og en definition, der blev opfundet til lejligheden, da man i sin tid formulerede lovgivningen.

Vi skal ikke altid trække nazikortet, men ...

Mennesker skal man passe på med at opdele for meget i kategorier. Et menneske er et menneske. End of story. Når man forsøger sig med andet, lugter det altid af mislykkede forsøg fra fortiden. Og man ender med at signalere, at man kan opdele mennesker i første- og andenrangsborgere.

Det er dybt problematisk og burde ikke kunne ske i et samfund som det danske. Mennesket kan ikke gradbøjes.

Vi skal ikke altid trække nazikortet/diskriminationskortet/racismekortet. Men vi vil på den anden side under ingen omstændigheder stå i en situation, hvor der hersker den mindste tvivl om, at vi er imod racisme, nazisme og diskrimination.

Kan man være imod diskrimination, men for loven?

Hvis FN’s komité har ret i sin kritik af, at inddelingen af mennesker i vestlige og ikke-vestlige er diskriminerende – og det mener vi faktisk, de har – så følger også en moralsk forpligtelse til at bekæmpe de såkaldte ghettolove og ikke mindst implementeringen af disse med næb og klør.

Det indbefatter også at kalde en spade for en spade. Hvis en lov er diskriminerende, må den forkastes. Kan man være imod diskrimination, men for loven?

For hvert ’ghettokriterium’ er der en ny gruppe mennesker, der bliver diskrimineret.

Nyt alment byggeri er dyrere

Men det er ikke kun, fordi vi er imod diskrimination af mennesker, at vi er imod nedrivningerne af almene boliger i Odense. Langtfra.

I Enhedslisten værdsætter vi alle mennesker og vil ingen noget ondt. Derfor er vi også imod at tvangsflytte mennesker ud af deres boliger. Det har jo omkostninger for alle, der bliver udsat for sådan noget.

Behovet for tryghed er udfordret i forbindelse med en tvangsflytning. Hvor skal man bo? Hvor meget dyrere bliver det? Har man overhovedet råd? Eller må man flytte til en helt anden kommune? Bo på gaden? Hvad med børnene? Vennerne? Naboerne?

Mange spørgsmål kan melde sig. Spørgsmål man ikke kan få svar på. Og den behandling af vores medborgere kan vi ikke stå inde for.

Mennesker skal man passe på med at opdele for meget i kategorier. Et menneske er et menneske

Almene boliger i samme prisklasse som de nedrivningstruede er desuden ikke længere mulige at bygge. Faktisk er det noget af det, jeg ofte bemærker, når vi vedtager nyt alment byggeri i kommunens By- og Kulturudvalg. At de næsten er dobbelt så dyre at bo i som min egen almene bolig.

Så vi gør strengt taget bare livet surt for de mennesker, vi burde tage os ekstra godt af.

Vi tvangsflytter dem ud af deres boliger med deres (og familiens) historie. Vi flytter dem over i noget dyrere. Og vi fjerner billige boliger, vi ikke kan erstatte. Det er et kæmpe ressourcespild, det er forkert og det er ikke Enhedsliste-politik.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce