0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Urban Power
Foto: Urban Power
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Er din bymidte klar til vaccination?

Der er mere end nogensinde brug for at gentænke bymidtens rolle, så vi også i fremtiden har attraktive og levende byer, hvor man kan arbejde, handle og bo, skriver partner i Urban Power Arne Cermak Nielsen i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I foråret 2019 benyttede 1 ud af 10 sig af online-handel hver uge. Et år efter er dette steget til 1 ud af 4, og det er langtfra sikkert, at de vil vende tilbage til de fysiske butikker, når samfundet for alvor genåbner.

Det giver særligt udfordringer til de bymidter, hvor detailhandel er den primære eller måske eneste grund til at færdes der. Selv i de byer, hvor kulturinstitutionerne, restauranterne, cafeerne og barerne normalt kan tiltrække et publikum, har der været påfaldende tomt i det halve år mellem de to nedlukninger.

Der er dog mange oplevelser, som nethandlen ikke kan erstatte. Der er stemningen, overraskelserne og alt det, sanserne opfanger: lyde, lugte og synsindtryk. Der er samtidig her, vi kan mødes med folk, vi kender eller ikke kender endnu. Det er almindelige menneskelige behov, som de velfungerende bymidter er gode til at opfylde.

Der er med andre ord et uudnyttet potentiale for bymidter, der kan mere og andet end at danne rammen for forbrug. Der er derfor behov for at give dem et sundhedstjek og vaccinere dem mod fremtidig afvikling.

Vaccinen virker

Der er allerede flere eksempler rundt i landet, hvor vaccinen allerede er givet. Nørreportkvarteret i Aabenraa, et nærmest dødt gågadeforløb, var gennem længere tid fanget i en ond spiral, hvor kunderne svigtede, butikkerne lukkede og forfaldet tiltog.

Aabenraa Kommune og de resterende butiksindehavere besluttede sig for at gøre noget ved sagen og udviklede med os i Urban Power en strategi for områdets fremtid. På den korte bane blev områdets særlige profil inden for antikviteter, retro og genbrug skærpet, mens byrumsmøbler og plateauer tilføjede de opholdsmuligheder, som manglede i området.

Allerede det følgende år var antallet af tomme butikker halveret.

Det kræver en ekstraordinær indsats af få folk op af sofaen og ud for at bruge bymidterne i det daglige efter genåbningen

Kommunen har også modet til at tænke helt nye funktioner ind i bykernen, blandt andet med Genforeningspladsen, der markerer 100-årsdagen for Sønderjyllands genforening med Danmark. Her har vi designet det særlige byrum, som er fuld af oplevelser, fortællinger og som fungerer som et åbent museum midt i byen.

Stedet trækker besøgende fra oplandet, styrker sammenhængen med biblioteket og kulturhuset Folkehjem og understreger byens særlige identitet som historisk midtpunkt i striden og forsoningen omkring grænsedragningen mellem Danmark og Tyskland.

Et andet eksempel er Næstved bykerne, hvor den indre by led under nedslidte ejendomme, lukkede butiksgader og meget begrænset boligudbud i bymidten. Her er iværksat en overordnet strategi, hvor der er arbejdet med både de helt store linjer for bymidten, samtidig med at der er sat form på nye grønne byrum, hvor blandt andet Susåens rolle i byen bliver forstærket. Store underudnyttede p-pladser viger for nye kvalitetsboliger, der dermed også er med til at styrke bylivet og den lokale handel.

Det afgørende er, at strategi, handling og design er tænkt sammen i en langsigtet plan, sådan at alle nye initiativer peger i samme retning og er med til at styrke bykernen. Skal der for eksempel en ny legeplads ind i bykernen, skal det være en del af en større strategi om at tiltrække børnefamilierne i et særligt område.

Klimaudfordringer som katalysator

Udfordringer med øgede regnmængder og det stigende havvand er også faktorer, der i stadigt højere grad spiller ind på vores bykerner. Her er et eksempel: Jomfrusti-kvarteret i Haderslev, som Urban Power vandt konkurrencen om i 2016 og efterfølgende har bearbejdet mod en klar strategi for hele bydelen.

Udgangspunktet var at løse bydelens skybrudsproblemer med en regnvandspark, hvilket også giver grundlag for størstedelen af finansieringen. Men samtidig udgør parken med sine mange aktiviteter, varieret natur og stiforbindelse, en attraktiv forbindelse til fods og på cykel fra det nye havnekvarter til den historiske bykerne.

Når parken er anlagt, vil de nyanlagte boliger, uddannelse og rådhus blive forenet med detailhandel, historie og kulturliv som en klar konkurrent til både e-handel og bilturen til Kolding Storcenter.

Er din bymidte klar til vaccination?

Der er ikke to byer, der er ens, og derfor er det heller ikke nødvendigvis den samme vaccine, der passer til alle bymidter. Dog er der en række virkemidler, som man ofte kan tage i brug for at skabe en rød tråd, når bymidten skal revitaliseres. Det handler om at dyrke en særlig identitet, der udfordrer sanserne og styrker alt det, der gør vores bymidter til meget mere end handel.

Sikkert er det, at det kræver en ekstraordinær indsats af få folk op af sofaen og ud for at bruge bymidterne i det daglige efter genåbningen.

Hvis ikke vi gør noget, risikerer vi at miste mange værdifulde kulturmiljøer, som måske vil være tabt for altid.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce