0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privat
Foto: Privat

7 af de 10 debattører. Øverst fra venstre: Thomas Trads, Majken Rosenqvist, Amanda Middelboe, Julius Villum Krogh. Nederst fra venstre: Victor Tambo, Jens Axel Thorbøll Dirksen, Daniel Aneto Olesen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Kaospiloter: Vi hæmmer den grønne omstilling, hvis byggebranchen sidder fast i troen om, at de er konkurrenter

På ni timer har vi i samarbejde med KAB og 16 andre byggeaktører defineret fire initiativer, der skal omstille byggeriet, skriver 10 kaospiloter i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Corona-situationen har åbenbaret, at mange af de bedste løsninger skal findes i samarbejdet. Men der er behov for at gentænke, hvordan og med hvem vi kan samarbejde i de udfordrende tider.

Med et håb om at kunne bidrage til samarbejdet i byggebranchen påbegyndte vi, 10 kaospiloter, i efteråret 2020 at udarbejde en digital udviklingsproces, som skulle accelerere dele af den grønne omstilling i byggebranchen med særligt fokus på at øge genanvendelsen af de brugte ressourcer. Projektet blev udviklet i tæt samarbejde med KAB, som har til formål at sætte sig i spidsen for udviklingen af den cirkulære økonomi i byggeindustrien, så andre vil se til dem for inspiration.

Som kaospiloter har vi ganske hurtigt omstillet os til at arbejde mere digitalt og fundet digitale platforme, som skaber helt nye muligheder for at arbejde tværfagligt og løse problemstillinger.

Virtuel planche og digitale post-its

Metoderne, som vi brugte i vores workshops, bygger på systemtænkning og transformative design (transformerende design). Deltagerne var i centrum, og tværfaglighed og vidensdeling var i fokus. Formålet med denne tilgang var at skabe holdbare ændringer ved at påvirke måden, vi tænker og handler på. Ikke bare som individer, men også som organisationer og samlet system.

Designet for hver workshop tog udgangspunkt i resultaterne og perspektiverne fra den forgangne workshop.

Miro lader alle deltagere se, hvad de hver især laver i et virtuelt møderum

Til at gennemføre vores workshops brugte vi online-platformen Miro, som fik stor ros fra deltagerne. Miro lader alle deltagere se, hvad de hver især laver i et virtuelt møderum, som vi havde indrettet som en lang planche med tegninger og digitale post-it-sedler, som deltagerne kunne skrive på og flytte rundt. Det gav os mulighed for at skabe en proces, som var inddragende og legende, og for deltagerne at sætte deres forskellige fagligheder, erfaringer og ideer i spil for at samskabe konkrete initiativer.

I løbet af de tre workshops havde vi 21 deltagere fra 17 forskellige virksomheder og organisationer (se faktaboks). Fordi det foregik digitalt, kunne de gennemføre processen fra deres kontor, hvor end i landet de befandt sig.

Jens Axel Thorbøll Dirksen
Foto: Jens Axel Thorbøll Dirksen

Onlineplatformen Miro i aktion.

Små virksomheder har det lettere med nyt

Resultaterne af de tre workshops og reaktionerne fra KAB og de øvrige deltagende aktører tegner et billede af, at vi, ved at udnytte det digitale potentiale og den mere utraditionelle tilgang og facilitering, meget hurtigere kan samarbejde om det, vi kan enes om, og ikke sidde fastlåst i troen om, at man er konkurrenter, hvilket blot hæmmer den grønne omstilling.

Behovet for den utraditionelle del i samarbejdet er dels at omstille sit arbejde til, at det bliver mere digitalt, men også at udforske, hvem vi inviterer med. Da vi skulle rekruttere deltagere til vores proces, var hovedfokus, at de repræsenterede forskellige dele af systemet, så vi sikrede, at forskellige perspektiver fra branchen kom frem.

Mindre virksomheder med få ansatte har oftest lettere ved at implementere nye løsninger og teste og validere dem

Udover virksomhedernes placering i systemet var størrelsen og den geografiske placering også relevant. Mindre virksomheder med få ansatte har oftest lettere ved at implementere nye løsninger og teste og validere dem, inden de eventuelt skaleres og bliver brugt at større virksomheder. Vores mål var, at alle virksomheder på trods af størrelse kunne bidrage med relevant viden, som alle kunne drage nytte af.

Materialebørs og nye guidelines

Ud af de tre workshops er der kommet fire konkrete initiativer, som har fokus på forskellige dele af bæredygtighed inden for byggebranchen.

Det ene initiativ går i dybden med, hvordan det kan give økonomisk gevinst at bygge bæredygtigt. Det andet omhandler opstarten af en markedsplads for genbrugsmaterialer, en materialebørs, hvor man kan bytte og opkøbe genanvendelige byggematerialer.

Et tredje initiativ er udarbejdelsen af en konkret proces og guidelines for, når man skal bygge bæredygtigt. Og sidst et initiativ, som går i dybden med, hvordan vi kigger mere totaløkonomisk på vores byggerier og får bæredygtigheden mere med i det aspekt. Alle initiativer er fortsat på fosterstadiet, og det er op til de enkelte deltagere, med KAB i spidsen, at videreudvikle ideerne.

Alle fire initiativer er resultatet af 9 timers arbejde fordelt på tre dage, eller tilsvarende en arbejdsdag. Det indikerer, at såfremt vi tør og har mod til at samarbejde mere utraditionelt, både i forhold til hvordan vi samarbejder, men i høj grad også med hvem, synes fremtidens løsninger at være inden for rækkevidde.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

Jens Axel Thorbøll Dirksen
Foto: Jens Axel Thorbøll Dirksen
  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce