0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Regeringen overser byggeriet som medspiller til at nå 2030-klimamål

Christiansborg tøver af uvisse årsager, når det gælder en af de største klimasyndere. Fortsætter berøringsangsten, bliver klimamålene umulige at opnå. Det skriver Sebastian H. Mernild, professor i klimaforandringer, og Ib Enevoldsen, adm. direktør hos Rambøll Danmark, i dette debatindlæg.

Debat

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Klimarådet har sidste fredag gjort status over regeringens klimaindsats. Kritikken er desværre ikke til at overse.

Regeringen har ikke lagt nok planer frem for at vise, at Danmark kan nå sine klimamål om 70 procent reduktion af drivhusgasser i 2030, lyder det.

Blandt andet kritiserer rådet regeringen for ikke at have konkrete planer for, hvordan hele to tredjedele af reduktionsbehovet skal nås. Kritikken er nedslående, for tiden er knap og vi er utålmodige på klimaets vegne.

Igen må vi slå et slag for, at regeringen stiller skærpede krav til byggeriet, som er en alt for overset men vigtig del af løsningen. Hvorfor bliver Christiansborg ved med at tøve, når det gælder en af de største klimasyndere?

Byggebranchen er både en af de største CO2-udledere og samtidig nøglen til løsningen. Ser vi på byggebranchen og alene i Danmark, er den ansvarlig for cirka en tredjedel af den danske CO2-udledning. Bygninger udleder drivhusgasser to gange: når de bygges og når de bruges. Vi er der, hvor udledningen fra de to faser – over en bygnings levetid – er nogenlunde lige store.

Et bredt flertal i Folketinget er netop blevet enige om en aftale, der sikrer indfasning af CO2-krav på alle større byggerier fra 2023, og at der fra 2025 skal stilles CO2-krav til nybyggeri generelt. Dermed indføres loftet fire år tidligere, end regeringen havde lagt op til i sit udspil, der kom i december 2020. Det er et skridt i den rette retning.

Hvorfor bliver Christiansborg ved med at tøve, når det gælder en af de største klimasyndere?

Men skal byggebranchen og byggeriet bidrage væsentligt til Danmarks 2030 CO2-reduktionsmål, er det centralt, at branchen får mere ambitiøse og specifikke krav og konkrete reduktionsmål som nævnt i anbefalingerne fra klimapartnerskaberne fra 2020. Og det er ligeledes vigtigt, at forskning i løsninger indenfor materialeforskning (forbedret levetid og opskalering) og kvalificeringen af den bæredygtige og cirkulære økonomi inddrages ved nybyggeri.

Bygge- og anlægsbranchen viste med anbefalingerne fra Klimapartnerskabet for Byggeri og Anlæg, at branchen har viljen til at bidrage til en bæredygtig omstilling af samfundet. Her anbefalede en samlet branche mere end 60 konkrete reduktionsinitiativer, der vil spare Danmark og klimaet for omkring 5,8 mio. tons CO2 – svarende til cirka en fjerdedel af det, Danmark skal nå for at indfri sit ambitiøse 2030 klimamål.

For at opnå en klimamæssig og bæredygtig tilgang er bygge- og anlægsbranchen også nødt til at håndtere og optimere materialer og ressource-flow i byggeriet. Samt kontinuerligt at bringe forskningen på landets universiteter yderligere i spil. Anbefalingen er, at brancherne får fælles miljøvaredeklarationer på byggematerialer og gældende regler, så vi i tilstrækkelig grad kan beregne et byggeris bæredygtighed.

Bygge- og anlægsbranchen bliver ikke mere grøn ved et trylleslag

Der er brug for en central national database, hvor de, der arbejder i bygge- og anlægsbranchen, kan slå miljøvaredeklarationer på materialerne op og se, hvor meget CO2 de udleder. Som forholdene er i dag, er det tiltag, som byggebranchen ikke selv kan blive enige om.

For at komme i mål med omstillingen af byggeriet – og regeringens klimaomstilling af samfundet mod 2030 – er det essentielt, at bygge- og anlægsbranchen spiller efter ens regelsæt mod en bæredygtig og cirkulær omstilling. Bygge- og anlægsbranchen bliver ikke mere grøn ved et trylleslag – det kræver effektiv politisk handling og klimamod fra Christiansborg.

Kom nu Christiansborg! Branchen er klar, og vi har alle behov for, at I viser klimamod og ambitioner på byggebranchens og klimaets vegne, så byggeriet kan bidrage til at indfri Danmarks klimamål.

Debatindlægget er oprindeligt bragt i Byrummonitors søstermedie Klimamonitor.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage