Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningI et debatindlæg i Byrummonitor 23. februar kalder Arkitekturoprørets formand, Jep Loft, slotsprojektet i Nyborg for »et kup« og skriver, at »projektet blev holdt hemmeligt for den brede offentlighed i de første seks år«. Men han bruger sin egen uvidenhed som argument for manglende borgerinddragelse og information forud for slotsprojektet.
Hvis han forud for sit indlæg havde sat sig ind i den nu over 10 år lange proces bag slotsprojektet, ville han vide, at borgerinddragelse, borgermøder, pressemøder og formidling gennem alle årene har været særdeles højt prioriteret.
Borgermøder siden 2011
Helt tilbage i april 2011 blev der således indkaldt til et åbent (og velbesøgt) borgermøde for at indsamle ideer til den dagsorden, der igennem alle årene har været grundlæggende for projektet: at sætte Nyborgs kulturarv i fokus.
Borgermødet blev fulgt op af flere borgermøder, og i 2012 blev borgere (samt skoler og ungdomsuddannelser) inviteret til at deltage i en idékonkurrence for, hvordan man kunne udvikle og formidle historien om Nyborg Slot og by. Her kom mange bud, og flere havde netop øje for, hvordan byrummet omkring den bevarede kongefløj kunne forandres for bedre at præsentere og formidle kulturarven.
I syv et halvt år har det således været offentlig viden, at hensigten med slotsprojektet var at tilføje en nordfløj, at tilføje en ringmur og at forhøje vagttårnet
Til et stopfyldt pressemøde i Riddersalen på Nyborg Slot kunne den daværende Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, Nyborg Kommune og Østfyns Museer i september 2013 præsentere planerne for Nyborg Slot. Pressen deltog naturligvis, og artikler som blandt andre ’Fra forpjusket ruin til national attraktion’ og ’Kongeslot for millioner’ fulgte.
34 teams bød ind på prækvalifikation
Siden september 2013 – i syv et halvt år – har det således været offentlig viden, at hensigten med slotsprojektet var at tilføje en nordfløj, at tilføje en ringmur og at forhøje vagttårnet.
Borger- og pressemøder blev fulgt op af websites, der kunne skabe overblik over projektet. I 2012 lancerede museet og kommunen således et website, hvor den nye satsning på Nyborgs kulturarv kunne blive formidlet, herunder også Slotsprojektet.
I 2015 fik slotsprojektet sit helt eget website: slotsprojektet.nyborg.dk, hvor man den dag i dag kan følge projektet helt tilbage fra pressemødet i marts 2015, hvor det kunne meddeles, at der nu var fundet finansiering til projektet.
Man kan også læse, hvordan hele 34 teams i april 2015 bød ind på prækvalifikationen til arkitektkonkurrencen; i sig selv at bevis på, at slotsprojektet mødte bevågenhed, også fra udlandet. Da vinderforslaget det efterfølgende forår kunne præsenteres, kunne man samme dag læse om det i avisen, allerede dagen efter se det præsenteret og formidlet på Nyborg Slot, og nogle dage senere også på Historiske Dage i Øksnehallen i København.
Åbenhed og inddragelse har således igennem alle 10 år haft et meget stort fokus. Den nuværende debat viser, at borgerinddragelsen og formidlingsindsatsten har skabt både stor viden om og indsigt i slotsprojektet.
Måske ikke hos Jep Loft, men i hvert fald i Nyborg. Her bakker et enigt byråd op om projektet, der også møder stor opbakning blandt byens borgere, som også nu bidrager med ideer og forslag til alternative løsninger til slottet, som alle heldigvis er enige om både skal bevares og formidles.
Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.
Skriv kommentar