0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Det Kongelige Akademi
PR-foto: Det Kongelige Akademi

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Lene Dammand svarer på kritik: Lad mig slå fast, at jeg ikke vender det blinde øje til

Kulturen på Det Kongelige Akademi har ændret sig, så det i dag er lettere at klage over og komme problemer med sexisme til livs, skriver rektor Lene Dammand Lund som svar på kritikken af hendes håndtering af sexisme. Men at ændre en kultur om sexisme er ikke et quick fix, understreger hun.

Debat

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dette er et svar til debatindlægget ’Lene Dammand må enten være blind eller sidde en masse eksempler overhørig’.

Sexisme har ingen plads på Det Kongelige Akademi, og jeg bakker helhjertet op om, at der inden for det seneste år er sat kraftig spot på emnet.

Som rektor påtager jeg mig det fulde ansvar for at sikre, at ansatte på Det Kongelige Akademi har en respektfuld omgangstone og adfærd, så både studerende og medarbejdere kan føle sig trygge.

Jeg er klar over, at det kan fremstå anderledes, når man læser de mange beretninger. Men, lad mig slå fast, at jeg ikke vender det blinde øje til.

Tværtimod er dette en hjertesag for mig, og vi har de senere år gennemført meget grundlæggende ændringer af arkitektuddannelsen på det Kongelige Akademi, som også har været kulturforandrende.

Vi diskuterer løbende sexisme

At ændre en kultur omkring sexisme er ikke et quick fix. Der skal mange redskaber til.

Et af de mest omfattende er en total omstrukturering, som blev gennemført i 2014. Små personafhængige studieenheder blev samlet i institutter, hvor man er del af et større fællesskab. Det betyder blandt andet, at der er flere, man kan gå til, hvis man oplever krænkende adfærd.

Vi har samtidig fået opbygget en organisation, der understøtter de studerendes engagement. Jeg har faste månedlige samtaler med de studerendes formandskab, hvor vi løbende har sexisme på dagsordenen. Her kommer også forslag til initiativer, som vi følger op på.

Jeg har siden min tiltrædelse været i meget direkte dialog med de undervisere, der ikke havde en god omgangstone

Vi har indført studenterevalueringer med mulighed for anonyme kommentarer som en fast del af afslutningen på et undervisningsmodul, og vi har fået et system, som sikrer, at der bliver fulgt op på alle kommentarer. Samme kvalitetssystem sikrer, at undervisere har opdaterede kompetencer i forhold til det, de underviser i.

Jeg har siden min tiltrædelse været i meget direkte dialog med de undervisere, der ikke havde en god omgangstone, for jeg ser omgangstonen som en vigtig base for gensidig respekt. Der er også blevet arbejdet med emnet på forskelig vis i de formelle fora, som findes på Det Kongelige Akademi.

Vi har et stærkt, transparent klagesystem

De undersøgelser, vi laver blandt studerende og medarbejdere, viser en klar fremgang. Af de 17 hændelser fra Det Kongelige Akademi, som er beskrevet i Byrummonitor, er langt størstedelen fra tidligere studerende. En sag er en for mange, og vi sidder ikke sager eller sexistisk kultur overhørig. Men det kan måske underbygge, at vi har fokus på emnet, og at tingene har ændret sig til det bedre de seneste år.

Kan vi gøre mere end det, vi allerede har gjort? Ja

Oplever nogen alligevel, at de er blevet krænket, har vi et klagesystem, som er transparent for alle. Det er et stærkt redskab, som sikrer, at sagen undersøges grundigt, og at begge parter bliver hørt. Det betyder også, at vi som ledelse får en konkret mulighed for at handle behørigt efter omstændighederne. Jeg opfordrer endnu en gang studerende til at bruge dette system.

Kan vi gøre mere end det, vi allerede har gjort? Ja, særlig den seneste tids intensiverede fokus har gjort, at nye ideer er kommet på bordet.

Derfor vil der fortsat være et fokus på sexisme på Det Kongelige Akademi.

Dette er et svar til debatindlægget ’Lene Dammand må enten være blind eller sidde en masse eksempler overhørig’.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage