0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stina Trojlsgaard (til venstre) og Mathilde Lykke Bülow.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Der er for langt fra grønne mål og bæredygtighedskriterier til byggepladsen klokken syv mandag morgen

Vi har visioner og mål for grøn omstilling, bæredygtighedschefer og en frivillig bæredygtighedsklasse. Men det er i høj grad små og mellemstore aktører, der skal omsætte visionerne til byggeri – og det er ingen nem opgave, skriver proceskonsulent Stina Trojlsgaard og kommunikationsrådgiver Mathilde Lykke Bülow.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bæredygtighed er på dagsordenen i byggeriet – og med rette. Bygge-, anlægs- og renoveringsprojekter spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling, og der er potentiale for store fremskridt, i takt med at flere og flere virksomheder arbejder bæredygtigt.

Der er heldigvis mange, der går forrest, og det er rigtig positivt. Bæredygtighedschefer bliver udnævnt, en ny bæredygtighedsklasse har set dagens lys, og hybride betonbiler ruller ind på byggepladserne. Men omstillingen til bæredygtigt byggeri og renoveringer kan ikke kun afhænge af byggeriets frontrunnere, som for eksempel de store bygherrer og deres rådgivere.

Den skal også finde sted ude på byggepladserne, hvor det blandt andet er de små og mellemstore rådgivere, entreprenører, håndværkere og leverandører, der skal omsætte visionerne til praksis.

Nu skal supertankeren vende

Arbejdet med bæredygtighed starter med visioner og mål nedfældet ved et skrivebord, men der er langt fra mål og bæredygtighedskriterier til klokken syv mandag morgen på byggepladsen, hvor byggeledere, murere og tømrere møder ind.

Tusindvis af mennesker i en traditionsbunden branche skal gøre noget andet, end de gjorde i går

Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling i byggeriet, kræver det, at vi også får de små og mellemstore virksomheder med.

Den grønne omstilling handler grundlæggende om adfærd. Tusindvis af mennesker i en traditionsbunden branche skal gøre noget andet, end de gjorde i går. Der er tale om en supertanker, der skal vende. Det er ikke en helt nem øvelse, og det vil tage en god portion tid.

Vi skal oversætte bæredygtighed

Hvad betyder bæredygtighed, når vi bevæger os væk fra skrivebordet og ud i praksis? Her er nogle eksempler:

  • Byggeledere skal vide, hvilke konkrete bæredygtighedskriterier i en grøn certificering der er relevante for det enkelte projekt og kunne formidle dem videre til for eksempel tømrersjakket i et sprog, der er til at forstå.
  • Rådgivere skal sikre en god overlevering af klimaanlægget til driftspersonalet, så de ønskede, bæredygtige gevinster opnås.
  • Håndværkere skal vide, hvilke grønne mærker de skal kigge efter, når de køber materialer.
  • Beboere skal forstå, hvad en bæredygtig renovering betyder for dem, når de skal godkende en eventuel huslejestigning.

Der ligger dermed en stor og vigtig formidlingsopgave foran os, hvor vi ’oversætter’, hvad dette omfattende og til tider abstrakte bæredygtighedsbegreb betyder i praksis, og ikke mindst hvorfor vi overhovedet skal arbejde med det. Er det blot direktiver, der forklares med ’det har bygherre besluttet’, er det ikke fordrende for den enkelte at ændre adfærd.

Bæredygtighed i alle geledder

Opgaven med at formidle og motivere arbejdet med bæredygtighed starter hos bygherrerne. De skal sikre, at der findes en ekstra værktøjskasse i deres projekter – nemlig den, der kan bringe bæredygtighedsbegrebet ud i alle geledder.

I denne værktøjskasse er der behov for at tænke i enkle metoder og indsatser, som kan fungere både på kontor og byggeplads. Vi må væk fra lange manualer og over i lettere formater. Tavlemøder, let tilgængelige apps, podcasts, der kan erstatte P3’s musikstrøm og korte instruktionsvideoer, der kan ses på et par minutter.

Der er behov for bæredygtighed i øjenhøjde.

Er det blot direktiver, der forklares med ’det har bygherre besluttet’, er det ikke fordrende for den enkelte at ændre adfærd

Bæredygtighedsdagsordenen er kommet for at blive i byggeriet – det er der ingen tvivl om. Og mange gode tiltag og forandringer er i gang. Men visioner og mål skal omsættes til dagligdagen hos de tusindvis af mennesker, der nu skal ændre adfærd.

De to spørgsmål ’hvorfor skal vi arbejde med bæredygtighed?’, og ’hvad betyder det for min arbejdsdag?’ skal indarbejdes gennem formater, der passer ind i travle bygge-, anlægs- og renoveringsprojekter. Når vi får oversat visionerne til dagligdagen på byggepladsen, er vi nået langt.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce