0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Helle Juul: Arkitekter skal bidrage til de langsigtede, urbane sundhedsindsatser

Sundhed bør skrives ind i planloven, for ellers kan vi ikke sikre sammenhængen mellem fysisk planlægning og vores helbred, skriver arkitekt Helle Juul i dette debatindlæg. Derfor vil vi som arkitekter og planlæggere fremhæve de udfordringer, det fysiske miljø kan være med til at løse.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

57 organisationer har sendt en fælles appel til regeringen for at få en folkesundhedslov.

De fremhæver, hvor svært det kan være at finde plads til et sundhedsperspektiv i politikker, hvor sundhed ikke er udgangspunktet for politikområder. Også selv om politikkerne har afgørende betydning for vores sundhed og trivsel.

Vi er enige i, at det er »vores fælles ansvar at benytte muligheden for at løfte folkesundheden og skabe mere lighed«, som organisationerne skriver i appellen.

Derfor: Sundhedsperspektivet skal med – også i planloven!

Fremtidens urbane sundhedskultur

Med den stigende urbanisering får udformningen af vores byer og det byggede miljø en større indflydelse på vores sundhed og trivsel samt vores sundhedskultur: Hvordan vi lever vores liv, vores adfærd, og de valg vi træffer.

Derfor har vi iværksat projektet ’Fremtidens urbane sundhedskultur’ med støtte fra Realdania. Et udviklingsprojekt, der indsamler viden og cases om fremme af fysisk, social og mental sundhed i det byggede miljø.

Målet er at udvikle konkrete værktøjer, der sikrer sammenhængen mellem sundhed og planlægning og at udarbejde anbefalinger til at arbejde helhedsorienteret med sundhed på tværs af skalaer og i nye strategiske partnerskaber.

Der er behov for fysiske tiltag, der skaber ændringer i vores sundhedsadfærd

Men vi kan ikke gøre det alene. Der er brug for tværfaglig indsigt for at sikre tværfaglige løsninger.

Derfor har vi samlet et advisory board og ekspertpanel, der inddrager sundhedsaktører på tværs af sektorer og fagligheder. Både sociologer, psykologer, læger, medicinalindustrien og planlæggere er med. For at sikre forankring er projektet tilknyttet en række danske kommuner, der indgår i arbejdsgruppen.

Sådan sikrer vi, at sundhedsperspektivet omsættes til praksis.

Arkitekter skal bidrage til sundhedsfremmende indsatser

Vi ved, at der er sammenhæng mellem udformningen af bolignære områder og brugernes fysiske aktivitetsniveau, psykisk velvære og sociale netværk som nævnt i Syddansk Universitets rapport ’De bolignære områders betydning for sundhed’.

Vi ved, at social segregation, ensomhed, manglende tilhørsforhold, overvægt og inaktiv livstil blot er nogle af urbaniseringens udfordringer for vores velbefindende og sundhed.

Det er tid til, at vi som arkitekter og planlæggere blander os i sundhedsdebatten, tager ansvar og bidrager til de langsigtede indsatser for urban sundhedsfremme. Der er behov for fysiske tiltag, der skaber ændringer i vores sundhedsadfærd.

Planloven bør værne om vores sundhed

Som arkitekter er det vores ambition at sikre sammenhængen mellem fysisk planlægning og sundhed – og det kræver politisk prioritering. Politisk prioritering hos kommunerne er forudsætningen for, at de nye værktøjer omsættes til innovative løsninger i hele Danmark.

Vi ved, at politisk prioritering sjældent kommer af sig selv. Derfor vil vi som arkitekter og planlæggere fremhæve de udfordringer, det fysiske miljø kan være med til at løse. Omvendt kan politikerne på Borgen hjælpe os på vej med en ny sundhedslov, der også omfatter det fysiske miljø.

I samme overbæring kan vi få skrevet sundhed ind i planloven. Vi savner, at planloven ikke blot medvirker til at værne om natur og miljø og værdifulde bebyggelser, men i lige så høj grad værner om vores alles sundhed.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce