0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Jan Hyttel: FN's udtalelser om Mjølnerparken indeholder markante misforståelser

Det er noget vås, at Bo-Vita tvangsflytter beboere og handler i strid med deres ret til en passende bolig, som FN’s menneskerettighedsobservatører konkluderer, skriver Bo-Vita-formand Jan Hyttel i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Politiken bragte 24. oktober en artikel om, at FN’s særlige rapportør på menneskerettigheder anbefaler at stoppe salget af boliger i Mjølnerparken. Udtalelsen fra FN vidner om markante misforståelser i FN-systemet, hvilket jeg som formand for Mjølnerparkens almene boligselskab, Bo-Vita, ser et behov for at afklare.

FN udtaler blandt andet, at de er bekymrede for, at beboere »tvangsflyttes i strid med deres ret til en passende bolig«. Det er simpelthen noget vås.

Ingen beboere flyttes mod deres vilje

Lad os tage den første påstand om såkaldt tvangsflytning: Det er Bo-Vitas klare forventning, at vi ikke skal flytte nogen beboere i Mjølnerparken imod deres vilje. Derimod hjælper vi en ret stor gruppe beboere, som selv har ønske om at flytte fra Mjølnerparken med fraflytningen – såkaldte frivillige fraflytninger.

Jeg er derfor sikker på, at vi kommer i mål, uden at nogen beboere skal flytte, hvis de ikke ønsker det

Vi har netop rundet familie nummer 50, som har ønsket frivilligt at fraflytte Mjølnerparken. Der kan være mange grunde til, at en familie ønsker at flytte. Nogle familier begynder at få børn i teenagealderen, og de er bekymrede for, om deres børn kan blive draget ind i bande- eller gadekriminalitet i Mjølnerparken.

Jan Hyttel.

Andre ønsker at flytte til en anden bydel for at prøve noget nyt, ligesom enkelte har ønsket at flytte til en helt anden landsdel. Fælles for familierne er, at de har ønsket at fraflytte Mjølnerparken, og det har Bo-Vita hjulpet dem med.

Dertil kommer, at endnu flere familier står på listen over frivillige fraflytninger. Lægger man dette tal sammen med de allerede fraflyttede familier, den naturlige fraflytningsprocent samt de 150 lejligheder, der udlejes midlertidigt, mens vi venter på renoveringen, ligger tallet fint i tråd med antallet af familier, der skal flytte fra Mjølnerparken, for at puslespillet går op.

Jeg er derfor sikker på, at vi kommer i mål, uden at nogen beboere skal flytte, hvis de ikke ønsker det.

Renovering kræver midlertidig fraflytning

Den anden påstand om, at Bo-Vita skulle handle i strid med »beboernes ret til en passende bolig« er ligeledes noget vås.

Som følge af helhedsplanen for Mjølnerparken skal alle lejligheder i Mjølnerparken renoveres – en renovering som et stort flertal af beboerne i Mjølnerparken selv har vedtaget. Velvidende at det ville kræve en midlertidig fraflytning.

Når en lejlighed skal renoveres, er det ofte en naturlig konsekvens, at man ikke kan bo i lejligheden imens – særligt når der både skal laves bad og køkken som i Mjølnerparken. Derfor er det nødvendigt, at beboerne genhuses.

Mens nogle genhuses midlertidigt, vil andre blive genhuset permanent. Det skyldes enten, at den pågældende lejlighed bliver nedlagt eller solgt. Som jeg redegjorde for ovenfor, forventer vi, at de permanente fraflytninger alle bliver frivillige, og derfor »tvangsflytter« Bo-Vita ikke nogen.

Berørte beboere får Bo-Vita-lejlighed

I Bo-Vita har vi gjort en stor indsats for at hjælpe de beboere, der fraflytter Mjølnerparken, med den bedst mulige start det nye sted. Boligselskabet stiller flyttehjælp til rådighed for de familier, der ønsker at fraflytte, og vi har garanteret alle, der ønsker at fraflytte frivilligt, at de kan få en anden bolig i en af Bo-Vitas afdelinger i København.

Beboerne får dermed ikke blot en anden bolig, de får også økonomisk og praktisk hjælp til at falde godt til i den nye bolig.

Endelig kritiserer FN den såkaldte ghettolov for at være diskriminerende. I Bo-Vita noterer vi os, at et meget stort politisk flertal står bag ghettoloven, og i boligselskabet overholder vi altid gældende lov i Danmark. Så længe loven mod parallelsamfund foreskriver, at vi skal reducere antallet af almene familieboliger i Mjølnerparken, så arbejder vi for at efterleve lovgivningen med vores udviklingsplan, der er godkendt af både Københavns Kommune og Boligministeriet.

Boligpolitik er hjerteblod for os i Bo-Vita. Vores boliger er den trygge ramme for tusindvis af familiers liv.

Derfor mener jeg også, at når en vigtig organisation som FN i så kraftige vendinger kritiserer os, så skylder FN os i det mindste at have fakta i orden og ikke bygge så kraftige udtalelser på markante misforståelser.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce