0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Værdibyg
PR-foto: Værdibyg
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Hvis rådgiverne er ærlige, når bygherrerne er urealistiske, undgår vi budgetoverskridelser og konflikter

Bygherren har urealistiske drømme inden for et lille budget, og rådgiverne er alt for optimistiske i deres vurderinger af budgettet. Jeg undrer mig over, hvorfor byggebranchen bliver ved med at lukke øjnene og spille sorteper videre, når omprojekteringerne, sparerunderne og konflikterne rammer os alle, skriver Rolf Simonsen fra Værdibyg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bygherren drømmer om et storslået byggeri, der samtidig holder sig inden for budgetterne og har en forudsigelig proces. Bygherrerådgiveren kigger så på drømmene og udarbejder et lidt for optimistisk budget. Projektet udbydes, arkitekten tegner det storslåede byggeri, velvidende at budgettet ikke rigtig hænger sammen, og vinder konkurrencen.

Så snart aftalen er underskrevet, meddeler arkitekten så bygherren, at budgettet faktisk ikke hænger helt godt sammen – der skal enten ændres væsentligt i byggeprojektet eller skrues meget mere op for budgettet. Bygherren bliver frustreret og beder arkitekten om at omprojektere gratis, og tilbage står parterne med et dårligere projekt, spildtid, dårligere kvalitet i projektmaterialet og en anspændt stemning.

Med et scenarie som dette er det er ikke så underligt, at byggeprojekter alt for ofte ender i konflikter, overskridelser i tidsfrister og budgetter og møgsager i pressen. Og hvem har skylden? Alle.

Hvorfor råber vi ikke højt?

Når budgettet for et byggeprojekt bliver fastlagt uhensigtsmæssigt i opstartsfasen, er skæbnen for projektet stort set lagt: Risikoen for, at projektet overskrider budgettet, byggeriet kører skævt og ender i konflikter om, hvem der har ansvar for hvad, er stor.

Snebolden ruller, og når skaden er sket, er det svært at ændre på noget – der vil være et juridisk efterspil, som kommer til at koste alle parter dyrt, og som, afhængigt af størrelse, vil have mediernes og offentlighedens negative bevågenhed.

Det skal være det realistiske budget, der vinder, fremfor det optimistiske, der er fuld af gætterier

Hvorfor stiller vi ikke spørgsmål allerede i begyndelsen, når vi godt kan se, at budgettet ikke hænger sammen? Hvorfor spiller vi ikke med åbne kort om økonomien i stedet, så vi kan skabe mere forudsigelighed og tryghed for alle?

Det er på tide at gøre op med den ugunstige kultur, der skaber usikkerhed, dårligt byggeri og splid, der i sidste ende koster samfundet og skatteborgerne dyrt.

Skuf bygherren tidligt

Der vil altid være en sorteper til stede i et byggeprojekt. Vores opgave som ansvarlig byggebranche er at spille med åbne kort, så den kommer frem i lyset noget tidligere. Det skal være det realistiske budget, der vinder, fremfor det optimistiske, der er fuld af gætterier.

Med det nye aftalesæt står vi over for en god anledning til at ændre på det, vi plejer at gøre. Rådgiverne på begge sider af bordet har fået et større ansvar og nye opgaver i forhold til at sikre, at økonomien ikke kører af sporet.

Som rådgiver skal man derfor turde at skuffe sin bygherre. Og det skal være tidligt i projektet, så man kan nå at lave et godt projekt, og snebolden ikke er rullet for stor.

Rådgiverne skal byde ind med projekter, der hænger sammen med bygherrens budget, og bygherren skal ikke sætte kikkerten for det blinde øje

Ingen synes, at det er sjovt, når projektet viser sig at være for dyrt, og man skal til at fjerne alle de kvaliteter, som egentlig var det, der gav projektet sine værdier. Det er langt sjovere at bruge ressourcerne på at lave fedt byggeri end at bruge dem på omprojektering, sparerunder og konflikter, når økonomien ikke holder.

Men det kræver, at alle er med på at spille et andet spil end sorteper. Rådgiverne skal byde ind med projekter, der hænger sammen med bygherrens budget, og bygherren skal ikke sætte kikkerten for det blinde øje, når de vælger, hvilket projekt der skal realiseres.

Tidligere entreprenør løser ikke problemet

Alle aktører i byggeprojekter og branchen generelt vinder på en sund og realistisk økonomi, hvor budgettet holder. Det er både en gevinst for rådgiver og bygherre, at der ikke skal omprojekteres.

Man kan argumentere for at få entreprenørerne tidligere på banen i forhold til prissætning, men det løser ikke det grundlæggende problem. Vi skal have etableret et tillidsfuldt rum, hvor vi kan tale om projektøkonomien på tværs af værdikæden. Hvis vi skal levere et bedre byggeri, der ikke overskrider budgetterne, er en mere åben dialog om projektøkonomien nødvendig.

Det vil også holde os væk fra møghistorierne i pressen og genopbygge troværdigheden om byggeriet – og måske endda tilliden til hinanden.

Det er lettere sagt end gjort, og det kræver, at vi i byggeriet trækker i samme retning, for at budgettering og styring af projekters økonomi bliver et værdiskabende samarbejde og ikke et spil om sorteper.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce