0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privat
Foto: Privat

Fra venstre: Sidse Grangaard, Lone Sigbrand og Victoria Linn Lygum.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Vi skal arbejde aktivt for at gøre grønne rum til alles rum

Det danske målepunkt under FN’s verdensmål om grønne offentlige rum fokuserer kun på borgernes tryghed i sine mål for grønne offentlige rum. Men tryghed kan ikke stå alene, hvis grønne rum skal tilbyde byboere og alle andre afstresning og rekreation, skriver forskerne Sidse Grangaard, Victoria Linn Lygum og Lone Sigbrand.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I disse dage tales der lidt mere om FN’s 17 verdensmål end ellers, for nu er de 197 danske målepunkter for verdensmålene blevet offentliggjort.

Danmarks Statistik og 2030-panelet har lagt et stort arbejde i at formulere målepunkterne til en dansk kontekst. Som forskere inden for inkluderende arkitektur er vi blandt andet optaget af verdensmål nummer 11, ’Bæredygtige byer og lokalsamfund’, og herunder delmål 11.7, der lyder som følger:

»Inden 2030 skal der gives universel adgang til sikre, inkluderende og tilgængelige, grønne og offentlige rum, især for kvinder og børn, for ældre mennesker og for personer med handikap.«

»Alle« indebærer i denne sammenhæng alle mennesker. I tråd med det tværfaglige princip for verdensmålene – leave no one behind – fremhæver FN at børn, ældre og mennesker med handikap også skal have mulighed for at benytte de grønne rum.

Måler kun oplevet tryghed

Målepunktet til delmål 11.7 fokuserer dog udelukkende på at måle ’oplevet tryghed’. Oplevet tryghed er rigtig vigtigt, og rigtig nok kan grønne områder bidrage til, at du føler dig tryg.

Men natur kan meget mere end det.

Flere og flere af os bor i byen og er afhængige af de grønne rum til udfoldelse, oplevelse og afstresning i hverdagen. Her lader vi op og finder ny energi. Her dufter vi til syrenerne i forsommeren, afholder sneglestafet i regnvejr og spiser brombær på vej hjem fra arbejde.

Forskningsstudier viser gang på gang, at kontakt til natur påvirker os positivt med både sundhedsfremmende og helende effekt alt efter ens helbredstilstand. Medarbejdere bliver mere effektive og kreative, personer med demens får øget livskvalitet, og hospitalspatienter kommer sig hurtigere efter en operation.

Naturen er et holdepunkt

Det er særligt, når tingene ikke helt går, som de skal, at naturen viser sig som et vigtigt holdepunkt for mange af os. Naturen er ligeglad med, om du dumper din eksamen, mister dit arbejde eller bliver alvorligt syg. Den er der bare – smuk og barsk og fuld af vidundere.

Forskningsstudier viser gang på gang, at kontakt til natur påvirker os positivt med både sundhedsfremmende og helende effekt

For eksempel hjalp naturen os med at tackle de negative sundhedskonsekvenser af covid-19-pandemien. Mennesker, der havde udsigt og adgang til grønne områder, havde det bedre følelsesmæssigt. Det kræver jo, at der er grønne arealer, og at de er store nok.

Formanden for Danske Landskabsarkitekter, Susanne Grunkin, har i forbindelse med covid-19 sat spørgsmålstegn ved en urban tæthed på bekostning af de grønne udearealer. For hvis alle søger mod de samme grønne områder, kan de opleves som utrygge. Ikke at man er bange for at blive overfaldet – men derimod smittet.

Husk, hvad grønne byrum kan tilbyde

Arkitekturpolitikker siger ikke alt om kommunernes planer, men i landets 34 kommunale arkitekturpolitikker er grønne rum og natur det tema, som flest har til fælles – nemlig 24. Vi er på ingen måde i tvivl om, at der er en opmærksomhed til stede i kommunerne på grønne rum. Der er dog et stykke vej til, at alle har lige adgang til og mulighed for at komme rundt i de grønne rum.

Derfor opfordrer vi kommunerne i deres fremtidige arbejde med delmål 11.7 til ikke udelukkende at lade målepunktet om tryghed blive bestemmende for indsatsen, men også huske, hvad grønne rum ellers kan tilbyde – uanset hvem brugerne er.

Hvis alle søger mod de samme grønne områder, kan de opleves som utrygge. Ikke at man er bange for at blive overfaldet – men derimod smittet

Ud fra en universel designvinkel handler det om at tage udgangspunkt i mangfoldigheden og dermed brugernes mange forskellige behov og præferencer allerede i programmeringen. Det betyder ikke nødvendigvis, at et specifikt grønt område skal rumme alt – men tilbyde valgmulighed i form af forskellige grønne rum eller zoner med hver sin karakter og sine oplevelser og aktivitetsmuligheder. Ligesom brugskvaliteten skal være i højsædet.

Placeringen af en bænk med gode armlæn kan gøre en enorm forskel. Det kan også betyde, at en trappe suppleres med en rampe – men det handler om langt mere end traditionel tilgængelighed.

Ældre og turister savner grønne tiltag

Hvis kommunerne gerne vil måle og dokumentere, er der spørgsmål at stille og måle på.

Hvor tæt bor du på et grønt område? For der er en sammenhæng mellem helbredstilstand og afstand til et grønt område. En national repræsentativ undersøgelse viser, at personer, der har mere end 300 meter til det nærmeste grønne område, har dårligere helbredsrelateret livskvalitet end dem, der bor tættere på. Er der noget for dig at komme efter? Og kan du komme derhen og rundt til de aktiviteter og oplevelser, du har lyst til?

Der ligger et stort potentiale i de grønne områder – især når alle har adgang til dem – også turister. VisitDenmark udarbejdede i 2017 en analyse, som blandt andet viste, at en tredjedel af de ældre danskere og udenlandske turister vil bruge parker, grønne områder i byen, skove og kyster med mere meget mere eller noget mere, hvis der iværksættes tiltag, som skaber adgang og understøtter brugen for alle mennesker.

Vi ønsker kommunerne god arbejdslyst med dette delmål og opfordrer alle kommuner til at kigge på publikationen ’Bolignære Byrum’ og www.rumsans.dk, hvor vi løbende skriver om eksempler på inkluderende arkitektur – såvel inde som ude.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce