0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
We Do Democracy
PR-foto: We Do Democracy
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Johan Galster: Københavns arkitektur handler om meget mere end flotte bygninger – det skal vi huske, når byen bliver arkitekturhovedstad

Københavns arkitektur udmærker sig ved en demokratisk tradition, som andre storbyer kigger til, skriver demokratiudvikler Johan Galster i dette debatindlæg. Glemmer vi det, når København bliver verdens hovedstad for arkitektur i 2023, bliver vi selv hurtigt glemt igen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tillykke, København! Vi skal gøre os klar til at åbne byens porte om tre år som verdens hovedstad for arkitektur, World Capital of Architecture, med Unesco i ryggen.

Hvis vi falder for fristelsen til at fremstille arkitektur alene som bygningsværker og hardware, så forsvinder København som værtsby nok hurtigt ud i glemslen. Men hvis vi forstår at inddrage byen i begivenheden og genopfinde en unik dansk tradition for at udvikle demokratisk software, så vil København stå frem i generationer for at tage ansvar for fremtidens bæredygtige og demokratiske byer.

Københavns arkitektur udmærker sig ved en demokratisk tradition, som andre storbyer kigger til. Denne styrkeposition er ambitiøst indskrevet i det kommende megaevent. Unesco sætter fokus på kulturarv og verdensmål 11.

I den politiske indstilling til World Capital of Architecture 2023 fremhæves det, at København skal vise sine evner til at tænke langsigtet i forhold til blandt andet borgerinddragelse og bæredygtig byudvikling. Det er udpeget som et af de fire hovedformål at »styrke borgerinvolvering og dialog om Københavns udvikling«.

I Albertslund forbereder man en borgersamling for hele kommunen om fremtidens byudvikling. Vi bør gøre det samme for en storby som København

Det er godt, når byens rammesættere, arkitekter og byggeriets parter tager ansvar for demokratiets udvikling for en bæredygtig fremtid. Det åbenlyse spørgsmål er bare hvordan? For en arkitekturudstilling, brand-events og en festtale på rådhuset er nok ikke den fulde opskrift.

Debatten om, hvordan vi inddrager byen og udnytter værtskabet i 2023 til at styrke byens demokratiske muskler, skal igangsættes nu – og ikke først om tre år. Her kommer tre bud på indsatser, der vil sætte København på verdenskortet som hovedstad for fremtidens demokratiske byer.

Københavnerne skal bestemme fremtidens København

De øde gader, de klemte uderum og længsel efter en mere grøn og menneskelig by ramte os midt i en coronatid. Det giver anledning til at stille spørgsmål til indretningen af vores by – både i fagkredse og på gadehjørnet.

Har vi blot overtaget en forpagterrolle over industrisamfundets fysiske rammer, eller skal vi tage ansvar for at re-designe byen og det liv, vi drømmer om? Gentænke en by som vores børn ønsker at overtage?

København skal invitere til en vigtig debat om byens fremtid. Vi kan bruge genåbningen af byen som anledning til en fælles samtale om livet efter corona.

Vi har aldrig haft mere brug for levende lokaldemokrati og borgernes deltagelse i hverdagen. I opgangen, i gaden og kvarteret

Vi har som by afprøvet formatet borgersamling i en mindre skala, hvor et repræsentativt udvalg af byens borgere sammen med eksperter udviklede anbefalinger til en mere grøn og levedygtig middelalderby med færre biler og bedre byrum.

Vi mangler den samme debat for resten af byen. Hvordan vil københavnerne gerne leve i fremtiden, bruge gaderne, genindtage vores pladser, bryde ensomhed og indgå aktivt i den grønne omstilling?

I Albertslund forbereder man en borgersamling for hele kommunen om fremtidens byudvikling. Vi bør gøre det samme for en storby som København til inspiration for verdens storbyer og til gavn for byen – før, under og efter 2023.

Byen har brug for et mødested for demokrati

København har meget, som omverden beundrer – herunder vores demokratiske tradition for byudvikling. Men vi har ikke som en storby som Amsterdam en tradition for et fysisk mødested og udviklingslaboratorium for demokratiets udvikling. Det sted, hvor borgere, politikere, brugere, rammesættere, foreninger, organisationer og besøgende indgår i et fælles udviklingsrum. Inspireres, udfordres og finder sammen.

I Nordvest har vi kæmpet for at skabe et mødested for demokrati og byudvikling på Garage Park NV og Demokrati Garage. I Amsterdam har Pakhuis de Zwijger i over 10 år opbygget et levende mødested for byens demokrati. Med blandt andet festivalen ’We Make The City’ har man skabt en årlig traditionen for at fejre ’alt det, vi gør sammen i byen’ på linje med vores folkemøde-tradition mod nord.

Hvis vi går i gang nu, kan vi samle byen og borgerne om at finde fælles svar på globale udfordringer med afsæt i Københavns styrkepositioner. Vi skal etablere hele byens demokratihus og invitere verden med ombord i en samtalen om borgerdrevne byer og lokaldemokrati under World Capital of Architecture.

Genopfind lokaldemokratiet

Byen lever og udvikles i de lokale fællesskaber. Vi har aldrig haft mere brug for levende lokaldemokrati og borgernes deltagelse i hverdagen. I opgangen, i gaden og kvarteret. Borgere, der samles og bare går i gang.

Samtidig står de eksisterende formelle formater som lokaludvalg og områdefornyelser over for en gentænkning. Vi har brug for rammer om lokaldemokrati, der ikke er designet i en anden tid. Vi kan som by bruge værtskabet i 2023 som anledning og udstillingsvindue til at designe bedre formater for fremtidens lokaldemokratier for bæredygtige byer.

Vi har aldrig haft mere brug for byernes facilitering af borgernes handlekraft, hvis vi skal sikre den grønne omstilling i praksis. København kan inspirere verden med løsninger, der er drevet af deltagelse.

Vi har de seneste 10 år lært, at vi ikke kan tale om byudvikling uden at tale om bæredygtighed. Vi skal i de næste 10 år lære, at vi ikke kan tale om byudvikling og bæredygtighed uden at tale om demokrati og fællesskaber.

Fordi byer og bæredygtighed starter og slutter med dig og mig. Fordi de største udfordringer ikke kan løses hver for sig.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce