Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningEfter over to måneders nedlukning er vi er nu gået ind i en ny og afgørende fase. En fase, hvor fokus rettes mod, hvordan vi genopbygger økonomien, arbejdsmarkedet og ikke mindst vores håb for fremtiden. Vi skal tilbage på sporet og have sat gang i markedet igen.
Men vi må ikke glemme klimaet i vores bestræbelser for at skabe vækst i Danmark. For klimaudfordringerne er på ingen måde forsvundet, bare fordi coronakrisen er rullet ind over Danmark og resten af verden.
I aftalen om klimaloven fra 2019 forpligtede Folketingets partier sig på en målsætning om 70 procents reduktion af CO2 i 2030 og klimaneutralitet i senest 2050. Og i sidste uge vedtog et bredt flertal borgerforslaget om en bindende klimalov, der forpligter Danmark til at sætte nationale klimamål, som lever op til Parisaftalen.
Ambitioner er der nok af, men er der også villighed til reelt at investere i den grønne omstilling?
Renovering og energioptimering er vejen frem
I Blik & Rør mener vi, at byggesektoren og installationsbranchen kommer til at spille en helt central rolle i den grønne omstilling, vi står over for. Derfor lancerer vi i dag udspillet ’Genopbygningen af Danmark’. Det er et udspil, der har flere formål.
Først og fremmest at pege på en vej ud af krisen for den danske økonomi og arbejdsmarked, særligt i konjunkturfølsomme erhverv som bygge- og installationsbrancherne.
For det andet at byde ind med forholdsvis simple forslag til, hvordan vi for alvor kan sætte fart på klimakampen ved at få renoveret og energioptimeret vores bygningsmasse.
Vi har udarbejdet 10 forslag fordelt på fire indsatsområder.
Behov for ambitiøs, grøn renoveringsstrategi
Som del af vores første fokusområde opfordrer vi Folketingets partier til at blive enige om en samlet og ambitiøs grøn renoveringsstrategi, som indeholder konkrete delmål og en køreplan for, hvordan vi får nedbragt energiforbruget i bygningsmassen.
20 procent af Danmarks CO2-udledning og hele 40 procent af vores energiforbrug kommer fra bygninger, så det er altafgørende, at der bliver lagt en ambitiøs plan for den omfattende renovering, der venter forude.
Krav til indeklimaet i offentlige bygninger
Som andet fokusområde foreslår vi, at der indføres krav til, at indeklimaet skal være i orden i alle kommunale bygninger, hvor der færdes mange mennesker.
De seneste måneder har om noget lært os, hvor vigtigt sundt indeklima og god luftkvalitet er. Det bliver derfor helt afgørende, at vi i den kommende tid sikrer, at der er ren og sund luft i både daginstitutioner, folkeskoler og på plejehjem.
Landets 98 kommuner ejer og driver 31 millioner kvadratmeter bygninger, og der ligger et besparelsespotentiale på hele 42.000 ton CO2 og venter, hvis de gøres mere energieffektive.
Her er udluftning og ventilation et oplagt sted at starte, fordi det nedsætter energiforbruget, hvilket er godt for både klimaet og kommunernes elregning, samtidig med at det vil give bedre indeklima med øget trivsel, bedre indlæring og højere koncentration som følge.
Det skal kunne betale sig at energioptimere
Som vores tredje fokusområde opfordrer vi til, at der skabes flere incitamenter for energioptimering i private boliger.
Private bygninger udgør hele 40 procent af den samlede bygningsmasse i Danmark, og der er et kæmpe potentiale i at få renoveret blandt andet alle parcelhusene fra 60’erne og 70’erne.
Men midt i en økonomisk krise er det de færreste, der går i gang med de store renoveringsprojekter. Derfor skal det kunne betale sig at energirenovere. Det kan for eksempel gøres ved at nytænke Boligjobordningen, så materialer til grønne investeringer også er fradragsberettigede, og ved at lade boligejere opspare flere års fradrag til større renoveringsprojekter. Vi foreslår også, at husejernes finansieringsmuligheder styrkes, og at vi sikrer en bedre økonomi og kvalitet i omlægningen fra oliefyr til varmepumper.