0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Cubo Arkitekter
PR-foto: Cubo Arkitekter
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Lars Juel Thiis: Dygtige arkitekter misbruges til at få svære projekter igennem kommunens nåleøje

Kommunerne er sidste bastion for byernes arkitektoniske kvalitet, men alt for ofte snyder developerne ved at lokke med kendte arkitekter, som senere tages af projektet, skriver partner i Cubo og adjungeret professor Lars Juel Thiis i dette debatindlæg. Flere stadsarkitekter kender til misbruget, men er magtesløse.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi begraver vores fejltagelser, men vi skal leve med jeres, sagde lægen til arkitekten – og faderen til sønnen.

Min far var forarget over de ensformige standardkasser, der skød op højt som lavt i alle vores byer. Fremfor at hver by betonede sin egen identitet og skabte bymiljøer med særpræg i forhold til tid og sted, så er det nu, som om det meste nybyggeri homogeniseres til en ens masse, rationaliseret ned til konforme, fattige stablinger uden nuancer, uden fortællinger om den tid vi lever i, og om hvem vi er.

Nybyggeriet er blevet intetsigende, i værste fald ligegyldigt. I kontrast til de gamle bymidters historiefortællinger.

Developerudbud har erstattet arkitektkonkurrencer

I København tillades det at ødelægge byens vækstgrundlag ved at slække på den bykvalitet, som mange turister kommer for at se. De søger jo netop det særlige, det anderledes, historien om Danmark, som den fortælles gennem bygningskulturen.

I Aarhus har højhuse ødelagt byens skyline, så det ikke er samfundets betydningsfulde markeringer, domkirketårnet eller det kanoniserede rådhustårn, der er udsigt til, men konforme, vertikale ligegyldigheder, der kunne ligge hvor som helst i verden.

Højhusmanien hærger landet, og krydstogtturisterne må løbe spidsrod gennem byernes nye hoppe-ti-hop-arkitektur for at nå frem til de bymiljøer, de blev lovet i brochurerne.

Arkitekterne bærer bestemt en del af ansvaret for arkitekturens nedtur. Vi sælger os selv for billigt, hvilket developerne har fundet ud af

Det er bekymrende, at man i landets to største byer skilter med arkitekturens herligheder for at lokke besøgende til, men begge kommuner støtter samtidig forarmingen, fordi det virker som om, de ikke er klar over, hvordan byggeriets kvalitet sikres på den lange bane.

Vi saver lystigt den gren af, vi sidder på. Den gode arkitektkonkurrence er skiftet ud med developerudbud, hvor vigtigste moment er penge til kommunekassen på trods af, at det er byens første parket, kommunen sælger ud af. Det er Tordenskjolds soldater, som developerne foretrækker, og dermed favoriseres den mest rationelle og billigste byggemåde.

De nye byområder langs havnefronterne i landets købstæder eksemplificerer desværre fadæserne - ikke mindst i landets to største byer, Aarhus og København.

Stadsarkitekter kender til misbruget

Arkitekterne bærer bestemt en del af ansvaret for arkitekturens nedtur. Vi sælger os selv for billigt, hvilket developerne har fundet ud af.

Københavns seneste arkitekturskandale omhandler det nye Cabinn-hotel på Kalvebod Brygge. Sagen illustrerer dog, at det ikke altid er arkitektens skyld, selv om det er den stand, der kritiseres, når byggerierne anmeldes.

Alt for ofte bruges dygtige arkitekter som trædesten til at få et byggeri godkendt hos kommunen, hvorefter developere og entreprenører vælger en anden og billigere rådgiver til at færdigtegne projektet. Man udnytter en kendiseffekt, når udfordrende projekter skal igennem nåleøjet hos kommunen.

Nogle af landets stadsarkitekter er klar over dette misbrug, men har ingen midler mod sygdommen. Nemmeste måde er selvfølgelig, at bygherren indser, at forfatteren, den oprindelige værdiskaber, arkitekten, skal tegne færdigt, skrive sidste kapitel og dermed sikre den gode slutning og byggeriets kvalitet.

Lokalplaner er ikke løsningen

Nogle mener, at løsningen er lokalplaner, der i detaljer beskriver projektets standarder, men så har man misforstået planlovgivningen. Lokalplaner skal give bygherrerne muligheder, ikke kun begrænsninger. Lokalplaner skal danne rammer for udformningen på overordnede niveauer.

Men med myndighedsprojektet, der baner vejen for byggetilladelsen, kan kommunen insistere på kvaliteten. En byggetilladelse bør ikke gives, førend bygherren kan garantere projektets arkitektoniske kvalitet – og det er også på dette niveau, at et projekts byggeomkostninger fastlægges.

Her har bygherren et ønske om, at kvaliteten er lig med omkostningerne og vil derfor være motiveret til bruge den samme arkitektrådgivning fra start til slut. Hermed undgås misbruget, og kommunerne kan sikre kompetent rådgivning og ikke kun betages og bedrages af de fabulerende visualiseringer, når projektet i startfasen skal sælges.

Hvis vi også skal leve af fremtidens byggeri, må vi skabe et bolværk mod forarmingen af vores byer, mod de tilfældige, uambitiøse, stablede kassers tyranni. Kommunernes Landsforening bør skabe vækstgrundlaget for en fremtidig klog kvalitativ vækst gennem en samlet udvikling og beskyttelse af vores smukke by- og bygningsmiljøer i hele landet.

Kommunerne sidder tilbage med ansvaret og er sidste bastion for at sikre den bæredygtige arkitektoniske kvalitet.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce