0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privat
Foto: Privat
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Hvordan tager vi byen tilbage efter krisen?

Når coronapandemien en dag er drevet over, er det helt essentielt, at vi stopper op og spørger borgerne, hvilket slags byrum de ønsker på den anden side. Hvad savner de, og hvordan når vi derhen i fællesskab, spørger kurator Amalie Frederiksen i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I et debatindlæg bragt på Politiken Byrum 30. marts konkluderede Nikolaj Sveistrup, Peter Bentzon og Claus Sneppen, at »vi har alle ansvar for fremtidens byer«. Jeg kunne ikke være mere enig. Men hvordan sikrer vi, at det fælles ansvar for byerne også munder ud i konkrete handlinger, der genetablerer levende og mangfoldige byer med plads til nytænkning og sociale fælleskaber også i årene efter krisen?

På den anden side af krisen - efter måneder med tomme gader og påbud i det offentlige rum – er min profeti, at vi i første omgang kommer til at opleve byer landet over blive taget tilbage med fest, fællesskab og farver.

Borgere skal være deres ret til byen bevidst

Men hvad sker der, når fejringen er forstummet? Hvilke drømme og visioner har borgerne for den almindelige hverdag i de offentlige rum?

»Fremtiden for, hvordan livet i byrummet kommer til at se ud, bliver bestemt af borgeren og forbrugeren af byen,« skriver Sveistrup, Bentzon og Sneppen. Det er en smuk utopi, der vel kun kan blive til virkelighed, hvis borgerne og forbrugerne er deres ret til byen bevidst og får plads til at tage den i brug.

Her midt i krisen synes det oplagt at stoppe op og spørge befolkningen, hvilken slags byrum de ønsker på den anden side.

Her midt i krisen synes det oplagt at stoppe op og spørge befolkningen, hvilken slags byrum de ønsker på den anden side. Hvad er det, borgere og forbrugerne lige nu savner mest? Og hvordan kan vi nå derhen i fællesskab?

I min optik skal der redskaber og initiativer på banen, der kan understøtte den byudvikling, som Sveistrup, Bentzon og Sneppe så optimistisk henviser til vil ske; En byudvikling der tager højde for den sociale og samfundsmæssige værdi af at have et offentligt rum, vi er fælles om at skabe og opretholde.

Ryk kunsten ud i det offentlige rum

Kunsten og kunstneren kan spille en vigtig rolle i bevægelsen henimod dette fremtidsscenarie. Derfor mener jeg, at vi efter krisen bør give kunsten og kreativiteten ekstra gode betingelser for at udfolde sig i vores byer og byrum. Midlertidige kunstværker i det offentlige rum kan nemlig udfordre og anspore mennesker til at tage aktivt del i det samfund, de er en del af og engagere dem i deres omgivelser. Den kan minde om deres fælles ret til byen og byrummet og forankre den i fremtiden.

Måske er krisen en god anledning til at genstarte den demokratiske byudvikling og reetablere medansvar og handlekraft som indgroede dyder hos danskerne.

Når kunsten rykker ud i det offentlige rum og blander sig med vores omgivelser, kan den motivere til nysgerrighed, deltagelse og anderledes opdagelser af byrummet. Den kan bane vejen for, at vi allesammen kan være med til at forme vores byer og påvirke dem ved at prikke til vores vanlige måde at agere i dem på og få os til at genoverveje og genopleve byens funktion og essentielle værdi.

Måske er krisen en god anledning til at genstarte den demokratiske byudvikling og reetablere medansvar og handlekraft som indgroede dyder hos danskerne. Her kan kunsten være et værdifuldt redskab at trække op af værktøjskassen.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce