0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Dansk Industri
PR-foto: Dansk Industri
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Opret en statslig pulje til klimavenlige forsøgsbyggerier

En statslig pulje til klimavenlige forsøgsbyggerier – for eksempel med fokus på kombinationer af træ og beton – kan øge lysten til at eksperimentere hos bygherrer, skriver Annette Christensen, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien i Dansk Industri.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi skal have Danmark ud af krisen. Og vi skal have fokus på den grønne omstilling. Derfor har Dansk Industri (DI) lagt et katalog frem med 70 forslag, der kan sætte gang i økonomien og samtidig lette trykket på klimaet.

Vi foreslår blandt andet, at der bliver etableret en statslig pulje til klimavenlige forsøgsbyggerier. Det kan være forsøgsbyggerier med fokus på nye kombinationer af materialer – for eksempel trækonstruktioner sammen med betonfundamenter, hybridkonstruktioner af træ og beton og materialebesparende præfabrikation.

Grønne forsøgsbyggerier giver mulighed for at eksperimentere og for at høste nyttige erfaringer med nye klimavenlige løsninger.

I Danmark har vi begrænset erfaring med træbyggeri, der ellers er udbredt i mange af vore nabolande. Vi skal give arkitekter, ingeniører og entreprenører chancen for at høste erfaringer med træbyggeri. En række nye træbyggerier vil give øget knowhow og mulighed for afprøve byggeteknikker i praksis.

Kan øge lysten til at eksperimentere

Mange bygherrer har en lille margin mellem økonomisk succes og fiasko. Lysten til at eksperimentere er derfor begrænset. Forsøgsbyggerier kan give bygherrer svar på den usikkerhed, de kan have. Grønne forsøgsbyggerier vil også skabe en efterspørgsel, der kan trække hele byggeriets værdikæde i retning af flere investeringer i klimavenligt byggeri.

Træbyggeri er en effektiv måde at reducere byggeriets CO2-udledning på. En tommelfingerregel er, at træbaseret byggeri belaster klimaet med det halve i forhold til konventionelle byggematerialer. Træbaserede byggematerialer er faktisk CO2-negative indtil den dag, de ikke længere skal bruges, bliver brændt og omsat til energi.

Vi skal have sat gang i en grøn genopretning af Danmark. Her skal vi blandt andet have fokus på bygge- og anlægssektoren, der tegner sig for en væsentlig del af CO2-udslippet i Danmark. En forsøgspulje til klimavenligt byggeri vil give byggesektoren et kærligt skub i en klimavenlig retning.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce