0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Jakob Langes opfordring til teknik- og miljøudvalg: Stå imod den stærke altanfirmalobby

På mandag skal Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune diskutere retningslinjer for opsætning af altaner. Jakob Lange håber, at medlemmerne har is i maven og sætter arkitektur og æstetik i højsædet, selv om de er oppe imod stærke kræfter, skriver formanden for Hovedstadens Forskønnelse i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det ser heldigvis nu ud til, at der er politikere (Socialdemokratiet og Alternativet) på rådhuset, der er kommet på mere fornuftige tanker med hensyn til Københavns Kommunes altanpolitik. De har fået øjnene op for, at de moderne, standardiserede altaner, der sættes op overalt, udgør en fare for den københavnske arkitekturarv og kvaliteter såsom byliv, dagslys og gårdmiljøer.

Politikerne på Københavns Rådhus ændrede for nogle år siden reglerne for opsætning af altaner. Man blev presset af et folkekrav (og altanfirmalobbyen) og gav så godt som helt frit løb til at klistre altaner op alle vegne.

Altaner er da også dejlige. Men der må være en grænse. Vi var en del, der fra første færd især protesterede mod, at de mange bevaringsværdige facader spoleres af altaner. Facader vil altid ændres voldsomt, hvis de udstyres med altaner. Det bevaringsværdige ved facaden forsvinder, da de aldrig er tegnet med altaner. Altaner kan også skæmme på mange ganske almindelige facader. Ikke mindst, hvis de opsættes mod gaden på flotte og for kvarteret karakteristiske facadestrækninger.

Gift for attraktive gårdmiljøer

Det bliver spændende, om der på mandag 2. december bliver opbakning i Teknik- og Miljøudvalget til, at København igen får en gennemtænkt altanpolitik.

En revideret altanpolitik er ikke blot et spørgsmål, om der må etableres altaner eller ej. Det er også et spørgsmål om udformningen af altanerne. De fleste, der i dag sættes op, er kedelige, ensartede standardaltaner. En kasse med plads til et bord og fire stole.

Når der er tale om altaner, der er så synlige i gadebilledet, må der stilles krav om æstetik både i forhold til bygningen og til kvarteret som helhed. De forskellige bygningstyper kræver meget forskelligt udformede altaner.

I Københavns Kommunes ’Retningslinjer for altaner og tagterasser’ fra 2017 er der kloge ord om, hvordan karakteristiske bygningstræk og altaner kan spille sammen. Altaner skal for eksempel ikke være ens på pudsede og murede facader. Altaner i stueetager er meget sjældent en god løsning. Og altaner kan være gift for ellers attraktive gårdmiljøer.

Altan-øjebæer vil skæmme byen i mange årtier

Politikerne på Københavns Rådhus er selvfølgelig opmærksomme på, at de er oppe imod stærke kræfter, hvis de ændrer på de meget liberale altanretningslinjer. Den lille håndfuld firmaer, der er specialister i opsætning af altaner, udgør en stærk pressionsgruppe, der har kræfter til at yde et stærkt modspil til forvaltningen, når de vil have et altanprojekt igennem.

Den lille håndfuld firmaer, der er specialister i opsætning af altaner, udgør en stærk pressionsgruppe, der har kræfter til at yde et stærkt modspil til forvaltningen

Et andet problem er, at de beboere, der ønsker sig altaner, har et massivt ønske om størst mulige altaner så billigt som muligt. Forståeligt nok. Skal altanerne tegnes næsten forfra, så de passer til den enkelte ejendom og kvarterer, bliver de dyrere at udforme, producere og montere. Ofte vil de også blive mindre, end beboerne drømmer om. Men det er nødvendigt, hvis den arkitektoniske kulturarv skal sikres og byen være en dejlig og flot by. Det er alt for kortsigtet at vælge altan-discountløsninger. Altan-øjebæer vil skæmme byen i mange årtier frem.

Det bliver spændende, om Teknik- og Miljøudvalget har is i maven og reviderer kommunens altanretningslinjer med helhedssyn, arkitektur og æstetik i højsædet. Det haster.

Stadsarkitekten må på banen.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce