0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Københavns Kommune
PR-foto: Københavns Kommune

Marcus Vesterager (S).

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Marcus Vesterager svarer arkitekt: Måske du selv burde blive politiker?

Vi er enige om, at boligkrisen ikke løses ved bare at bygge, skriver Marcus Vesterager, arkitekt og politiker, til arkitekt Kasper Lægring i dette debatindlæg. Men at jeg skulle have forladt min arkitektbaggrund, er helt forkert, skriver han.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I sit modsvar til mig i Politiken Byrum 1. oktober opfordrer Kasper Lægring mig til at genfinde mit manifest fra min studietid på KADK, som kritiserer den københavnske byudvikling og boligpolitik. Lægring mener nemlig, at jeg nu er blevet en kedelig politiker, der fornægter min faglige baggrund og viden. Det beror dog på en misforståelse: Jeg har aldrig forladt mine arkitektoniske rødder, men bruger dem tværtimod i mit arbejde som politiker.

Først og fremmest undrer det mig, at Lægring tilsyneladende misforstod mit seneste bidrag i vores debat om kapitalfonde i København. Lægring mener, at jeg hellere vil tale om boligkrise end om kapitalfonde i København. Det forholder sig åbenlyst omvendt, men nuvel, hvis Lægring mener, det er frugtbart at påbegynde en stråmandsdiskussion, og at vi har udtømt diskussionen om Blackstones opkøb af boliger i København, så vil jeg ikke stå i vejen for et sceneskift for vores debat.

Ingen modsætning mellem arkitektur og politik

I løbet af min arkitektuddannelse har jeg gentagne gange beskæftiget mig med arkitekturens rammer, som de defineres i den politiske verden. I sin kommentar til mig understreger Lægring det samme i en bestræbelse på at opsætte et modsætningsforhold mellem det, jeg arbejder med i den arkitektoniske verden, og det jeg arbejder med i den politiske. Det er et snedigt forsøg på at postulere, at jeg modsiger mig selv, og dermed at jeg undergraver min egen holdning.

Jeg har aldrig forladt mine arkitektoniske rødder, men bruger dem tværtimod i mit arbejde som politiker

Lykkeligvis kan jeg berolige Lægring med, at der ikke er et modsætningsforhold mellem arkitektur og politik. Derimod fristes jeg til at opfordre Lægring til at gå ind i politik, da han tilsyneladende har stærke meninger om arkitekturpolitik og diskussionsmæssigt opfylder de værste fordomme om politikeres brug af ad hominem-argumenter og udenomssnak.

Vi har brug for hjælp fra regeringen

Lægring og jeg er enige om, at Københavns byudvikling og boligpolitik op igennem nullerne ikke har formået at skabe nok betalelige boliger for københavnerne. Tværtimod var politikken præget af, at man ønskede at fastholde særlige indkomstgrupper, hvorfor man byggede stort og dyrt, mens developerne har profitmaksimeret. Boligpolitikken dengang var derfor ikke tiltænkt at skulle løse boligkrisen som den i dag, hvorfor man ikke kan undres over, at den heller ikke gjorde det.

Lægring og jeg er enige om, at Københavns byudvikling og boligpolitik op igennem nullerne ikke har formået at skabe nok betalelige boliger for københavnerne

Derudover har blandt andet de lempelige regler i forbindelse med forældrekøb, manglen på ungdoms- og studieboliger og det stigende antal enligboende bidraget til at skævvride og presse boligmarkedet. Overkommelige boligpriser kan man dermed ikke forvente at kunne skabe på kommunalt niveau, da blandt andet regeringen bliver nødt til at tage ansvar for selv samme.

Nej, man løser ikke boligkrisen ved at bygge

Jeg er selvfølgelig fuldkommen enig med Lægring i, at man ikke løser boligkrisen blot ved at bygge meget. Men der er en sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel, hvis man vel at mærke udbyder det rigtige. Dette understøttes blandt andet af to vidt forskellige foretagender som Nationalbanken og Gode Penge, som begge anerkender boligudbuddets påvirkning på prisudviklingen, men samtidig understreger, at dette ikke alene kan forklare udviklingen.

Desuden må jeg understrege, at stationsnær fortætning ikke er en særlig socialdemokratisk eller borgerlig idé, men vedtaget som en del af kommuneplanen, hvilket den har været siden 2009. Det forhindrer naturligvis ikke politikere i at afstå de principper, de selv har sat op, når det er mest belejligt, men det er ærgerligt, at man i så fald ikke gør det konsekvent.

Afslutningsvis kan jeg sige, at Lægring igen skyder forbi, når han kritiserer mig for at stemme projektet på Nuuks Plads igennem. Jeg deltog ikke selv i den endelige behandling, da jeg havde orlov for at færdiggøre mit afgangsprojekt, som handlede om at skaffe flere og billigere boliger gennem fortætning i villakvartererne.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce