0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: København har selv lokket kapitalfondene til

Københavns Kommune kan sagtens redde Holckenhus fra Blackstone, hvis den vil, skriver arkitekt Kasper Lægring. Affæren er en logisk kulmination på årtiers systematisk underminering af de bevaringsredskaber, som kommunen råder over – og som også er set med Slagtergårdene på Vesterbro.

Debat

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Balladen om den amerikanske kapitalfond Blackstones vandalisering af Holckenhus endte for nylig med et eklatant nederlag for bevaringsbestræbelserne. Men kapitalfondsforargelsen tager fokus fra den bevaringsdiskussion, som er det centrale, og hvor Blackstone slet ikke er et undtagelsestilfælde, men normalen.

I forbindelse med, at der blev givet tilladelse til ombygningen af tagetagen med de historiske atelierer, begræd Socialdemokratiets medlem af Teknik- og Miljøudvalget, arkitekt Marcus Vesterager, udviklingen, men tilføjede:

»Desværre må vi erkende, at der ikke er noget, vi kan gøre. Vi er ikke magtfuldkomne, og denne sag viser med al tydelighed, at vi skal have bedre redskaber, og at landspolitikerne skal på banen, så en sag som denne ikke gentager sig.«

Kommune har før bødet for huller i fredningslovgivning

Eksperter har helt relevant påpeget de huller i fredningslovgivningen, som gør, at vi – i modsætning til for eksempel Norge – ikke kan frede dele af en bygning eller enkelte interiører. Hertillands er det stadig alt eller intet, og København har før måttet bøde for den undladelsessynd: Fornemme interiører i bygninger som Hafnia (SEB Bank) på Holmens Kanal og Royal Copenhagen på Amagertorv er blevet splittet til atomer.

Men det udslagsgivende ved sagen om Holckenhus, nemlig ændringen af tagprofilen, kunne kommunen sagtens forhindre under henvisning til, at bygningen er bevaringsværdig i kategori 2, hvilket afspejles i Kommuneplanen. Det samme gælder ændringen af vinduerne mod gaden.

»Partierne beklager dybt, at vi ikke politisk kan redde det historiske kunstnerkollektiv, der nu befinder sig i Holckenhus. Vi har som politikere ikke mulighed for at lave en så snæver anvendelsesbeskrivelse i lokalplanen, at vi kan bestemme, hvilket erhverv tagetagen skal anvendes til.«

Sådan lyder det i den bemærkning, som Socialdemokratiet og Radikale Venstre i forbindelse med beslutningen førte til protokols.

Men den er udenomssnak.

I virkeligheden er Holckenhus-affæren en logisk kulmination på årtiers systematisk underminering af de bevaringsredskaber, som kommunen råder over

For i virkeligheden er Holckenhus-affæren en logisk kulmination på årtiers systematisk underminering af de bevaringsredskaber, som kommunen råder over. Mette Frederiksen, Kaare Dybvad og Frank Jensen har yndet at fokusere på Blackstone som en anomali, men i København har bevaringsværdige bygninger i årtier været frit bytte for skruppelløse investorer, amerikanske eller ej. Man ligger, som man har redt i en hovedstad, hvor den ene ’bevaringsværdige’ bygning efter den anden velvilligt er ofret som dominobrikker – senest Slagtergårdene på Vesterbro.

i København har bevaringsværdige bygninger i årtier været frit bytte for skruppelløse investorer, amerikanske eller ej

Tidligere er det gået ud over villaer i Rosenvænget på Østerbro, Danmarks ældste villakvarter, når København har budt kulturløse developere op til dans. Vilhelm Kleins ’Tivoli-slot’ fra 1893, som kun undgik fredning ved en ministers indgriben, er i alle de senere års lokalplaner for Tivoli slet og ret udlagt som ’byggefelt’ på trods af bygningens status og karakter som tidligere museumsbygning langs boulevarden.

Affredninger har skabt nye jagtmarker for kapitalfonde

På Carlsberg røg Søndermarkshuset fra 1878 af Alfred Råvad sig en tur – og så fremdeles. Palads Teatret er allerede dødsdømt. Hvor Freja Ejendomme eller By & Havn er rykket ind, har bevaringsværdierne måttet lade livet på samlebånd. Og affredningen af bygninger i de senere år har kun skabt nye jagtmarker for kapitalfondene.

En sjælden indrømmelse af laissez faire-indstillingen til bevaring og byplanlægning kom med Ritt Bjerregaard og Klaus Bondams lancering i 2006 af ’Metropolzonen’ – hvor Holckenhus ligger. Her skulle gælde særlige livlige spilleregler – allerhelst slet ingen – så København kunne vokse i højden. Kan man på den baggrund fortænke Blackstone i at takke ja til balkortet og træde dansen?

Kommuneplanen udpeger i øvrigt nabolagene omkring metrostationerne til ’fortætningsegnede’ (læs: nedrivningsegnede) områder, og Holckenhus får som bekendt snart en metrostation få hundrede meter væk, så igen har lokalpolitikerne selv bedt om problemerne.

Bevaringsværdier kun til låns

Alt i alt er der gennem årtier dannet præcedens for, at ’bevaringsværdier’ i København kun er på lånt tid. Bevares, ved festlige skåltaler, der fejrer Københavns flotte hitlisteplaceringer i udenlandske livsstilsmagasiner, kan kulturarven godt bruges for en kort bemærkning. Og Kommuneplanen rummer nogle flotte hensigtserklæringer om bygningsbevaring. Men til hverdag er kulturarven i skudlinjen. Man har nemlig selv lokket outlaws til byen ved at svække sheriffens – det vil sige stadsarkitektens – embede.

Man har nemlig selv lokket outlaws til byen ved at svække sheriffens – det vil sige stadsarkitektens – embede

Derfor er socialdemokraterne i en kattepine, for i modsætning til stemningen hos deres aldrig svigtende støtter i den blå side af salen begynder Blackstones indtog at blive en pinlig affære – af boligpolitiske årsager.

Men det vil næppe give pote, når de opsagte kunstnere nu klager deres nød til boligminister Kaare Dybvad. Stort set alle socialdemokrater, Dybvad inklusive, bød i sin tid udviklingen omkring Slagtergårdene velkommen, for byen fik jo en tilvækst i boliger, det var sagen, og på taget af Holckenhus vil der også rejse sig boliger på asken af ateliererne, det er sikkert og vist. Med liveability, sågar.

På taget af Holckenhus vil der også rejse sig boliger på asken af ateliererne, det er sikkert og vist. Med liveability, sågar

På vegne af en række danske pensionskasser har Deas netop rejst stilladser omkring Ny Christiansborg – karreen mellem Langebro og Blox tegnet af Tivoli-direktør Knud Arne Petersen og opført i 1907. Også denne karré skal have en overhaling, for Metropolzonen kalder, kulturarven falder – hvad enten den er i hænderne på amerikanere eller danskere.

Men ikke af tilfældighed – af kommunal eftergivenhed.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage