0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
AP/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: AP/Ritzau Scanpix

Charles Edouard Jeanneret, eller Le Corbusier som han blev kendt som, led af autisme, påstår Sigvald Freylander, formand for Arkitekturupproret.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Politiken Byrum ødelægger debatten ved ukritisk at give plads til autismepostulater

Sigvald Freylander, formand for svenske Arkitekturupproret, fremsatte i et interview i maj anklager om, at Le Corbusier var autist, og Walter Gropius var shell shocked. Politiken Byrum viderebragte postulaterne ukritisk, og det ødelægger den vigtige arkitekturdebat, skriver to arkitekter og planlæggere.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I bunden af en ny artikel anbefaler Politiken Byrum en genlæsning af deres interview med Sigvald Freylander, formand i svenske Arkitekturupproret, fra 7. maj 2019. Debatten om arkitektur er vigtig og relevant, fordi den vedkommer os alle. Men det er ligeså relevant at holde en god tone, hvis det er meningen, at man gerne vil skabe en sober og saglig debat, der kommer med svar på, hvordan vi opnår kvalitet i arkitektur og byudvikling – også i respekt for kulturhistorie.

Det er ikke vores indtryk/opfattelse, at artiklens overskrift, der hænger Le Corbusier og Walter Gropius ud som henholdsvis autist og shell shocked, understøtter den sobre debat. Diagnoser er, efter vores opfattelse, i denne sammenhæng fuldstændig irrelevante i forhold til en debat med et fagligt og sagligt indhold.

Vi kunne godt have ønsket os, at Politiken Byrum havde spidset blyanten lidt mere og spurgt helt ind til de postulerede sammenhænge mellem dårlig arkitektur og diagnoser

Freylanders udsagn i artiklen dækker efter vores opfattelse over grove generaliseringer og fordomme om diagnoser – og mennesker – som han tilsyneladende ikke har det store kendskab til. Der bliver ikke argumenteret særligt overbevisende for sammenhængen mellem diagnoser og modernisme i artiklen. Måske fordi der ikke er nogen sammenhæng.

Vi kunne godt have ønsket os, at Politiken Byrum havde spidset blyanten lidt mere og spurgt helt ind til de postulerede sammenhænge mellem dårlig arkitektur og diagnoser. Og i øvrigt havde forholdt sig kritisk til fordrejning af statistik og fakta, som artiklen også bærer præg af.

Autister konfronteres dagligt

Det hører med til historien, at vi begge er arkitekter og forældre til unge mennesker med en autismediagnose. De konfronteres hver dag med en omverden med manglende forståelse og indsigt i deres diagnose. Vi ser med bekymring, at diagnosen i stigende grad misbruges som skældsord og bruges til at beskrive ’halvskøre og utilregnelige mennesker’. Politiken Byrum bør holde sig for god til at understøtte denne hetz.

Så – til alle jer, der har noget på hjerte i debatten: Find den gode tone frem i den vigtige debat om arkitektur og dens rolle i samfundsudviklingen. Og gå efter bolden – ikke manden.

Debattørerne har ønsket at være anonyme af hensyn til deres børn. Politiken Byrum er bekendt med deres identitet.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce