0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Danmark bør hæve træambitionen til norsk og svensk niveau

Skal vi indfri Danmarks nye, ambitiøse klimamål, er vi nødt til at sætte skub i træbyggeriet herhjemme med en træbyggestrategi, skriver Martin L. Petersen, næstformand for foreningen Træ i Byggeriet, i et opråb til  klimaminister Dan Jørgensen (S).

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

70 procents reduktion af CO2 i 2030.

Det vil være fantastisk, hvis vi kan indfri Danmarks nye klimamål, som venstrefløjspartierne er nået til enighed om.

Men lad mig i samme håndevending slå følgende fast: Skal vi løse opgaven, er det afgørende, at regeringens kommende klimalov gøder jorden for et træbyggeri, der kan forgrene sig og spire herhjemme.

Det kræver en træbyggestrategi, og det har vi i høj grad manglet hidtil. Det sætter sine spor: Kun et fåtal af de danske byggerier bliver opført i det bæredygtige materiale.

Det er på tide, at vi vender den udvikling. Hver kubikmeter træ, der bruges som erstatning for et andet byggemateriale, sparer nemlig CO2-belastningen med gennemsnitligt to tons CO2.

Træet har slået rod hos vores naboer

For at blive klogere på, hvordan vi sætter skub i vores træbyggeri, bør vi vende blikket mod vores naboer. Tyskland, Sverige, Norge og Finland bærer alle træfanen højt og viser, at træbyggeri i stor skala kan lade sig gøre. Træ er ikke bare en klimavenlig løsning. Det er også en løsning, der virker – på den lange bane.

Et godt eksempel er Sverige. Her har regeringen gennem mange år arbejdet strategisk på at få bygherrer til at tænke mere i træ. Det nyeste skud på stammen er den store træbyggestrategi Inriktning för träbyggande fra 2018.

Resultatet af regeringens målrettede indsats er en fællesforståelse om, at moderne træbyggeri er mindst lige så effektivt som bygninger i andre materialer. Og af den grund har svenskerne gennem mange årtier brugt træet til større byggerier. Deres træbyggeri begrænser sig nemlig ikke til små, rødmalede familiehuse, men tæller også universiteter, firmadomiciler og kulturhuse.

Det samme gælder i Norge. Mest iøjnefaldende er her det splinternye Mjøstårnet i Brumunddal på 85,4 meter. Tårnet, der rummer både hotel, private boliger og kontorer, er verdens højeste træbyggeri. Men endnu mere vigtigt: Det er blot ét blandt mange eksempler på, at det også er muligt at bygge højt uden at gå på kompromis med faktorer som bærevne, holdbarhed og brandsikkerhed.

Det skyldes ikke mindst den store innovation på området gennem de senere år: Nye, tungmetalfrie imprægneringsmidler, moderne male- og brandimprægneringsanlæg er alle sammen med til at gøre træet brandsikkert og modstandsdygtigt over for vejrlig.

Samtidig har præfabrikerings- og montageindustrien taget et kvanteskridt fremad. Resultatet er en stærkt reduceret byggetid og et byggemateriale, der har fået forlænget sin naturlige holdbarhed.

Tid til en dansk træbyggestrategi

Det er på tide, at vi tager ved lære af vores naboer. At vi sår frøet til et træbyggeri, der kan vokse og brede sig i hele landet. Og her kan klimaminister Dan Jørgensen og co. med fordel spejde over sundet og søsætte en træbyggestrategi efter svensk forbillede.

Listen over mulige indsatsområder er lang: Regeringen kan intensivere indsatsen på de byggetekniske uddannelser, så de kan udbyde grundkurser inden for det moderne træbyggeris arkitektur og teknik.

Den kan også bakke op om forskningen på området og etablere innovationsprogrammer baseret på et samarbejde mellem erhvervsliv, den offentlige sektor og forskere. I Sverige har dét støbt fundamentet for ny viden om forretningsmuligheder, tekniske løsninger og mere effektive processer inden for træbyggeri.

Et tredje forslag er, at regeringen indfører en pengepulje, der støtter innovative og klimavenlige byggeprojekter i træ.

Bæredygtig skovdrift er nøglen

Vi har masser af muligheder for at udvikle og udbrede træbyggeriet herhjemme. Den gode nyhed er, at vi også har masser af træ.

Faktisk har vi en tilvækst af skov i Europa takket være globale certificeringssystemer som FSC og PEFC, der bidrager til en bæredygtig skovdrift og sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skovene kan nå at reproducere. Samtidig er disse nonprofitorganisationer en sikkerhed for, at dyre- og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skovene, har et eksistensgrundlag gennem uddannelse, ordentligt sikkerhedsudstyr og løn.

Det er derfor vigtigt at slå fast med syvtommersøm: Danner vores nye regering grundlag for et spirende træbyggeri med rod i certificeret træ, så vil klimaet juble.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce