0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dietrich Untertrifaller Architekten fortalte blandt mange andre om deres træbyggerier ved Build in Wood 2019. Tegnestuen fik førsteplads i kategorien 'utility buildings' for administrationsbygningen på billedet.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Autrup skulle have holdt sit uvidende syn på træbyggeri for sig selv

Det var ærgerligt, at Lars Autrup, direktør for Arkitektforeningen, ikke blev på Build in Wood-konferencen, som han holdt åbningstale for – for Autrup har tydeligvis et meget lavt kendskab til træarkitektur, skriver Jakob Rygg Klaumann, sekretariatschef i Træ.dk, og Mikael Koch, direktør i Træinformation.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

’Lars Autrup blotter sig: Derfor droppede jeg selv at bygge et træhus’

Under den overskrift bragte Politiken Byrum 27. maj direktør for Arkitektforeningen Lars Autrups indledningstale ved åbningen af Build in Wood 2019.

Mange af os sad da også med kæben nede på brystet. De fleste nok overraskede over det begrænsede kendskab til, hvordan vi bygger i træ i dag. Det var derfor ekstra ærgerligt, at Lars Autrup ikke blev på den konference, han netop havde holdt åbningstale for, og hørte nogle af de mange og utroligt spændende indlæg, der var om træarkitektur og træbyggeteknikker.

Der findes arkitektur på træets præmisser

For eksempel gav Siv Helene Stangeland fra Helen & Hard en fantastisk forelæsning, der netop viser, at der findes arkitekter, der arbejder med arkitektur på træets præmisser. Hvor træet får sin helt egen karakter, stoflighed og teknik. Det var i den grad lykkedes og var noget af den bedste arkitektur fremvist i Danmark længe.

Njål Undheim/Helen & Hard/Sahaa
Foto: Njål Undheim/Helen & Hard/Sahaa

Helen & Hards trækonstruktioner, der blev præsenteret på Build in Wood.

Patrick Stremler fra Dietrich Untertrifaller Architekten gav ligeledes flotte eksempler på meget fine interiører, der bestemt ikke havde udfordringer med kvalitet og finish, og som heller ikke var mere kostbare end tilsvarende byggerier i andre materialer.

Og sådan kunne vi fortsætte opremsningen af oplægsholdere fra Danmark og udlandet, som med praktiske eksempler anviste reelle løsninger på de byggetekniske forbehold, der stadig synes at omgærde det moderne træbyggeri: fugt, brand, akustik og økonomi.

CLT er ikke oplagt til enfamiliehuse

Når Lars Autrup har fået et dårligt indtryk af CLT (cross laminated timber (en form for limtræ, red.)) ved byggeriet af sit fritidshus, er det måske, fordi CLT er mindre oplagt til netop dette formål. At bygge med CLT i enfamiliehuse er simpelthen at skyde gråspurve med kanoner.

CLT er til etagebyggeri på over fire etager. Det er her, at CLT kommer til sin fulde ret. Er der netop noget, mange har prøvet, så er det at bygge sommerhuse af træ, og de traditioner kan man jo tage fat i. Men det er ikke sommerhuse, der skal levere byggeriets grønne omstilling og sikre klimavenligt byggeri til verdens hurtigt voksende befolkning, der i stigende grad bosætter sig i byerne.

Det var derfor bedrøveligt, at Lars Autrup fremlagde nogle rent ud sagt gammeldags bæredygtighedsbetragtninger ved åbningen af konferencen Build in Wood, nemlig den at i 1.000 år har vi bygget tungt – og at det skulle være bæredygtigt. Men der sker faktisk en teknologisk udvikling, og bare fordi et byggeri holder længe, så er det ikke nødvendigvis bæredygtigt.

Danmark er det land, der halter mest bagefter

Fremstillingen af materialer og opførelsen af et byggeri udgør over halvdelen af den samlede CO2-udledning over 120 år for en traditionel etagebygning. For kontorbygninger målt over 80 år udgør udledningen ved opførelsen 75 procent af den samlede udledning.

Så nej, vi kan ikke bare gøre, som vi har gjort de foregående 1.000 år. Men det er da absolut fint at diskutere, om der er nogle alternative løsninger, der har en bedre kvalitet end andre.

Som Lars Autrup selv udtaler, er han ikke ekspert i træ. Det er dog bedrøveligt, at direktøren for Arkitektforeningen har en så begrænset og negativ tilgang til træet

Som Lars Autrup selv udtaler, er han ikke ekspert i træ. Det er dog bedrøveligt, at direktøren for Arkitektforeningen har en så begrænset og negativ tilgang til træet som byggemateriale, når han samtidig repræsenterer mange af Arkitektforeningens medlemmer, som er i fuld gang med at udvikle fremtidens bæredygtige byggeri, som kommer til at indeholde mere træ, end det gør i dag.

Og så tag et kig ud på verden, eller blot på vores nabolande – Danmark er nok det land, som halter mest bagefter, når vi taler om bæredygtigt træbyggeri.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce