0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Synd at bevægelsesprojekter går glip af renoveringspris

Stadig flere byudviklingsprojekter på tværs af kultur, erhverv og byrum prioriterer at give plads til bevægelse og fysisk aktivitet. Men det er synd, at ingen af de 15 projekter i opløbet til Renover-prisen er at finde blandt finalisterne, skriver Louise Biede, Danmarks Idrætsforbund.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når Renover-prisen til september uddeles til Danmarks bedste renoveringsprojekt i 2018, skal vinderen findes i et felt af renoveringsprojekter, hvor bevægelse og liveability i højere grad er tænkt ind i renoveringen.

I Danmarks Idrætsforbund (DIF) ser vi det som en rigtig positiv udvikling, da de nye faciliteter er med til at inspirere og motivere endnu flere danskere til at være fysisk aktive, når de færdes i byrummet. Tendensen, med at stadig flere byudviklingsprojekter sætter fokus på aktivitet og bevægelse, går på tværs af både uddannelsesinstitutioner, kulturhuse, sundhedshuse, erhvervsbygninger og udendørs byrum.

På trods af den positive udvikling er ingen af de 15 projekter med bevægelse iblandt de seks finalister, der er med i slutspillet om at vinde Renover-prisen. Det er selvfølgelig ærgerligt. Det tyder dog på, at den udvikling, vi har set i år, vil fortsætte, og vi tror derfor på, at der vil være renoveringsprojekter med fokus på bevægelse og fysisk aktivitet i finalen til næste år.

Nytænkning af idrætshaller

Iblandt renoveringsprojekterne er Hafnia Hallen i Valby.

Her har man virkelig formået at tænke multifunktionelt og skabt en multihal med plads til alle. Den nye hal rummer både mange professionelle forhold til en lang række forskellige idrætsgrene, men også gode forhold til de mere uformelle aktiviteter og det sociale samvær.

Under ét og samme tag er der café, omklædningsfaciliteter og mulighed for at dyrke blandt andet beachvolley, fodbold, badminton, basket, bordtennis, crossfit, styrketræning og løb på den indendørs løbebane. Hafnia Hallen er et godt eksempel på, hvordan en eksisterende idrætshal kan renoveres, så den imødekommer mange forskellige brugere og på ny indgyder til bevægelse og fællesskab.

Bevægelse i utraditionelle byggerier

Også mere usædvanlige renoveringsprojekter har formået at tænke bevægelse og foreningsliv ind i renoveringen.

Sulkendrup Vandmølle.

Et af disse er moderniseringen af Sulkendrup Vandmølle i Nyborg. Her kombineres en respektfuld renovering af den gamle mølle med opbygningen af en kulturel perle, der danner ramme om lystfiskeri, klatring, foreningsliv og lokale og musikalske arrangementer. Sulkendrup Vandmølle er således et eksempel på, at man godt kan tænke bevægelse og liveability ind i alle typer af renoveringsprojekter.

Sammentænkning af bevægelse og sundhed

Renoveringen af Elefanthuset i de Gamles By på Nørrebro i København er desuden et godt eksempel på, hvordan forskellige institutioner samarbejder om renoveringsprojekterne og formår at samtænke flere forskellige dagsordner. Elefanthuset er forvandlet til et aktivitetscenter for Center for Kræft og Sundhed København, hvor bevægelses- og sundhedsdagsordenen spiller tæt sammen.

Elefanthuset.

Centeret er et samarbejde mellem Københavns Kommune og Kræftens Bekæmpelse, som tilbyder støtte, rehabilitering og rådgivning til mennesker berørt af kræft. I aktivitetscenteret er to multisale, udendørs træningsfaciliteter, omklædningsfaciliteter og rum til møder og socialt samvær.

Skolen er omdrejningspunktet

Sidste års vinder af Renover-prisen var Vium Skole, der formåede at genskabe en landsbyskole som ramme om både skole, daginstitution, sfo, foreningsliv, idrætsaktiviteter og forsamlingshus. Også i år er flere skoler indstillet for blandt andet at renovere deres idrætsfaciliteter, så de kan anvendes til mange forskellige formål.

Skolen er omdrejningspunktet i mange lokalsamfund, og det er derfor helt afgørende at få renoveret og opkvalificeret faciliteterne på skolerne, så de kan danne ramme om både en aktiv skoledag, foreningslivet og lokalsamfundet.

I DIF arbejder vi med skolerenovering i Skole+ kampagnen, hvor vi sammen med Realdania og Lokale og Anlægsfonden videregiver viden og inspiration til, hvordan skoler kan renoveres, så de fremmer bevægelse og åbner sig for lokalsamfundet. I DIF er vi derfor glade for at se, at flere skolerenoveringsprojekter er indstillet til prisen som landets bedste renoveringsprojektet.

Hafnia Hallen.

Til inspiration

Blandt de indstillede renoveringsprojekter til Renover-prisen 2018 er der således adskillige gode eksempler på, hvordan man kan tænke bevægelse, fysisk aktivitet og foreningsliv ind i forskellige bygningstyper. Listen over de indstillede projekter er på den måde ét stort inspirationskatalog til nye renoveringsprojekter, og i DIF opfordrer vi derfor til, at flere søger inspiration i eksemplerne og får sat gang i nye og spændende renoveringsprojekter.

Deltag i debatten - send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce